Firma plaanib Neeme Järvi nimelist auhinda, mis on loodud austusest kuulsa dirigendi vastu, hakata välja andma igal aastal Eduard Tubina festivali ajal.

Juurikas ütles BNS-ile, et auhinnaraha läheb täiesti õigesse kohta, kuna ta kasutab seda õpinguteks Moskva riiklikus konservatooriumis professor Veera Gornostajeva käe all. Pianist tegi konservatooriumi eksamid ära märtsi lõpus. Ta lisas, et sellesse kooli õppima asumine on olnud ta eluunistus, kuid õppemaksu tõttu pole tal varem selleks olnud võimalust.

Juurikas sai auhinna eesti heliloojate teoste pideva ning hea esitamise eest.

Pianist rääkis, et hindab nii Tubina kui ka Mart Saare, Heino Elleri ja Rudolf Tobiase teoseid. “Tubin on Eesti Sibelius või Šostakovitš, kuigi jääb mujal maailmas tihti nende varju,” sõnas Juurikas. “Siis tekibki tendents, et teda mängitakse vähem. Vaja on mängida, et teda elus hoida.”

Juurikas hindab kõrgelt ka noore generatsiooni heliloojaid. “Mina tõstaksin esile ka meie uue muusika koolkonda. Tundub, et tulemas on naisheliloojate põlvkond,” sõnas ta, nimetades Helena Tulvet, Mari Vihmandit, Age Hirve, Tatjana Kozlovat, Malle Maltist ja Pille Kangurit.

Firma kultuurisuhete direktori Hans Renströmi sõnul on auhinna väljaandmine seotud ka kahe aastakümne täitumisega ajast, kui Neeme Järvi asus Göteborgi Sümfooniaorkestri peadirigendi kohale.

Auhind antakse üle reedel Estonia kontserdisaalis festivali “Tubin ja tema aeg” avakontserdil.