Film toob publikuni 2017. aasta 20. augustil Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäeval Tallinna Lauluväljakul toimunud Ruja kontserdi, kus Eesti legendaarseim rockansambel esitas koos erinevate solistide ja suurte taustajõududega läbilõike ansambli loomingust.

Kontserdile eelnes prooviperiood, mis samuti suures osas filmilindile jäädvustati. Rein Rannapi ja Jaanus Nõgisto vahelisest keerulisest suhtest on loodud omamoodi müüt. Esmakordselt on aga võimalik kahe mehe kirglikku tööprotsessi ka kõrvalt vaadata. Värvikate karakteritena pakkusid nad dokumentaali tegijatele palju tänuväärset materjali ja pikantseid hetki.

Filmi produtsent Eero Nõgene on õnnelik, et sai oma kujunemisea lemmikuid veel kord laval koos musitseerimas näha ning selle ka tulevastele põlvedele jäädvustada: „Kui selgus, et Eesti roki rajaleidja taasühinemisest ei jää tõenäoliselt maha ühtegi muud jälge, kui elamus kontserdikülastajate mälestustes, tahtsin ma selle sündmuse parimal võimalikul viisil ka tulevaste põlvede jaoks jäädvustada.

Kui sellised legendid ainsaks korraks kokku saavad ning mõned neist üldse kolmekümne aasta järel kapist pilli välja otsivad - juba see ajab külmavärinad peale. See film ja kontsert on salvestatud ja toodetud puhtalt eraalgatusel, sentigi maksumaksja raha kulutamata. Mul on siiralt hea meel, et meil avanes harukordne võimalus olla kärbseks Ruja proovisaali seinal ning läbi selle filmi saame täna pisutki aimu, millised nägid bändiproovid välja siis, kui Ruja oli oma kuulsuse tipul” rääkis Nõgene.

Nagu räägib filmis üks kontserdikülastaja, oli rõõm näha laval pea kogu Ruja seltskonda. „See oli supersündmus! Ruja on kogu minu nooruspõlv, ma tulin selleks maalt ära pühendades ja lootes, et on üks iseseisvumise taastamisepäeva tõeline üritus ja seda see oli.“

Proovide ja kontserdipäeva melu vahele on põimitud Ruja liikmete ja kontserdil esinenud solistide intervjuud. Loomulikult meenutatakse filmis ka Urmas Alenderit.

Toimetaja Kaidi Kleini sõnul võeti film kinopubliku poolt väga hästi vastu ning kuna kontserti kinodes näidatud ei ole, on eksklusiivne võimalus nüüd aastatagune sündmus järele vaadata. “Nii palju positiivset vastukaja ei osanud me režissöör Tarvo Mölderiga tõesti oodata. Kõige olulisem tunnustus on meile aga see, et film meeldis Ruja liikmetele. Nemad on selle dokumentaali kangelased ja just nemad on teinud nauditavaks nii protsessi kui tulemuse,” sõnas Klein. “Oleme tänulikud Rein Rannapile, Jaanus Nõgistole, Tiit Haagmale, Jaan Karpile ja Andres Põldroole, et nad olid meie kaamera ees siirad ja avatud.”

Muusikadokumentaali „Eesti muld ja Eesti Ruja“ on tootnud Sterotek Film, režissöör Tarvo Mölder, toimetaja Kaidi Klein, tegevprodutsent Aleksander Ots, produtsent Eero Nõgene.

Sterotek Film on Eesti tootmisüksus, mis on spetsialiseerunud dokumentaal-, muusika- ning korporatiivfilmidele. Soovitakse rääkida inimlikke lugusid, jäädvustada Eesti kultuuriajalugu ning tutvustada seda laiale maailmale. Sterotek Filmi meeskond koosneb oma ala tippudest, kes mitte ainult ei tee kvaliteetset tööd, vaid armastavad seda mida nad teevad.