1980tel Gunnar Grapsi Grupis (GGG) ja hiljem Proov 583s kitarri mänginud Jõgi astub järgmisel nädalal mitmes Eesti linnas üles oma muusika projektiga Ajajõgi, mis esitab jazzi, rocki proget ja klassikat.

Publik päris Endlilt, mida mees mullu suvest peale Eestis mässab, kuidas läheb tema perel ja mida võib oodata tulevatel konserditel.

Saabusid Eestisse eelmise aasta suvel, et üht suuremat projekti ellu viia?

Plaanis on rajada firma, mis oleks võimeline Eestis väljatöötatud kultuuriprojekte Euroopa liidu turule viima. Selleks sai asutatud 1214 Productions (http://www.1214productions.com ) Esimeseks suuremaks tööks on Scarab projekt, mis kujutab endast uue 3D tehnoloogia kasutamist animatsioonide, elavmuusika ja tantsu ühendamisel. Näiteks tantsija muundub korraga kotkaks ning kaob avarusse.

Taolise tehnoloogia abil valmistame ette kontsertlavastust vanaegiptuse mütoloogia ainetel. On muidugi raske, kui mitte võimatu vaid Eesti jõududega läbi lüüa.

Scarab projekti meeskond on rahvusvaheline: 3D animatsioonid tehakse Suurbritannias, koreograafia Hollandis, kosmiline taust Saksamaal, muusika Eestis ja Austraalias. Koordineerimine, montaaž ja lõplik teostus on Eestis.

Pääsesid omal ajal Nõukogude Liidust välja usuliikumise Elu Sõna kaudu, millised on Sinu suhted religiooniga praegu?

Minu jumal on Scarab :)

Kas muusiku ja helistuudio omanikuna teenib piisavalt, et lahedalt ära elada?

Eks see üks töö ja õnne kombinatsioon ole — pärast seda, kui olin produtseerinud paar albumit, mis Euroopas ja Jaapanis proge- ja raskerocki edetabelitesse jõudis, oli stuudio mitmeks aastaks ette broneeritud. Bänd kellega ca 6 aastat produtsendina vaeva olin näinud, valiti just enne Eestisse tulekut 200 bändi seast Iron Maiden’it tuuril toetama. Muusikuna olen ehk saavutanud midagi sarnast, kuid ostukorv seda küll ei peegelda.

Milliseid tuntud artistid on Sinu stuudios salvestanud?

Ei oska oletada kui palju Eestis Austraalia muusikuid teatakse. Stuudios on lindistanud üsna palju tuntud muusikuid. Austraalia progemetali lipulaev Vanishing Point on ehk siinkandis tuttav nimi. Eternal, Black Majesty, etc. Klahvpillivirtuoosist Allan Zavodist kuni Heldur Jõgiojani välja.

Milline on Sinu pereseis — mis lapsed teevad?

Scarab projekti kallal töötan Eestis koos abikaasa Sirjega, kelleta poleks taolise projekti teostamist motet kaaludagi.

Tütar Janette lõpetas tantsu alal Melbourne Ülikooli ning töötab nüüd juba mitmendat aastat Holland Dance Companis ja elab Amsterdamis.

Noorem tütar Johanna sai just 17 aastaseks ning tal ees viimane kooliaasta Melbourne’is. Tütred on mõlemad väga aktiivsed ja iseseisvad, mis teeb ainult rõõmu.

Kas oled kursis Eesti pop ja rockmuusikaga, mida tõstakskid esile?

Pean tunnistama, et töö intensiivsuse tõttu pole veel jõudnud kõige toimuvaga Eestis põhjalikumalt tutvuda. Rockist ehk House of Games ja Sal Saller jätavad kõva mulje. Vanad tegijad nagu Thule on ikka tasemel. Metsatöll projekt tundub stiilne ja huvitav. Usun et kõrgel tasemel mängijatest Eestis puudust pole. Vajaka jääb ehk tõsiselt väljapoole suunatud energia sissepoole suunamisest.

Kes on Sinu enda suurimad lemmikud läbi aegade?

J. S. Bach, Chick Corea, Jordan Rudess.

Mis on Sinu kontserdite peamine sõnum, kuidas kuulajad end peaksid häälestama?

Olen avastanud, et muusikat, mida mängin, kuulatakse väga erinevat moodi. Eks see olegi minu taotluseks jagada inimestega energiat, milles sisalduvad kõik spektri värvid — punane, oranž, kollane, roheline, sinine ja violetne.

Endel Jõgi-Rivers jazz rock kvarteti kontsertturnee Eestis — AJAJÕGI
Esitatakse Austraalias auhinnatud kompositisioone sooloplaadilt The Jaz Symphony.
Kvarteti koosseisus Australia ja Eesti tippmuusikud (Endel Jogi Rivers, Grant Collins, Leanne Lai, Raul Vaigla)


Kontserdid algusega kell 19.00 toimuvad:

20.01 Tallinna Ülikooli aula — pileti hind 100.-
21.01 Klubi Hollywood — pilet 180.-/140.-
23.01 Tartu Athena Keskus- pilet 150.-/100.-
24.01 Viljandi Pärismusmuusika Ait — pilet 150.-/100.-
25.01 Pärnu Kontserdimaja kammersaal — pilet 150.-/100.-
27.01 Kumu auditoorium — pilet 200.-/150.-
28.01 Rapla Kultuurikeskus — pilet 150.-/100.-