Punta Christo kindlus, koht, kus festival aset leiab, ehitati 19. sajandil, et kaitsta Pula linna. Asudes väikesel poolsaarel, 45 meetrit merepinnast, pakub see hingematvat vaadet Aadria merele.
Geograafilist asukohta on ära kasutanud festivali korraldajad, pakkudes igal päeval pidulistele võimalust nautida muusikat helesinise vee kohal, peopaatidel.

Ka kahe jalaga maa peal pidutsejad saavad rõõmustada huvitavate kontserdipaikade üle. Märkimist väärivad mahajäetud kindlus, vangikoobas, vallikraav, kindluse hoov ning ka sadamas asuv pealava - need kõik asuvad 10 000 ruutmeetri suurusel alal.

Kui alustada oma reisi Pula suunas Tallinnast, siis transpordivõimalusi on vähe. Kuna tegu on ikkagi festivaliga ning see eeldab telgi olemasolu, võib oskuslikult jaotada kilod mitme reisija vahel ning lennata võimalikult lähedale mõnda väiksemasse Horvaatia lennujaama ning rentida sealt auto. Inglastel, kes moodustavad festivalikülastajatest ilmselt kõige suurema osa, on transpordi variantidega vedanud: palju lende Pulasse, organiseeritud bussid ning festivalitelgid. Neid on igas mõõtmes - alustades tavalisest telgist, mis ostetakse ainult ürituse ajaks ning jäetakse pärast maha kuni suuremõõtmeliste üle 10 inimese mahutavate püstkodadeni.

Trummi ja bassi kuulav ning end aeg-ajalt välisartistide kontsertidel välja elav eestlane võib festivalialale sisenedes saada kerge kultuurišoki. Sel aastal tähitas Outlook 10. sünnipäeva ning festivali korralduslik pool teadis, kuidas piirata, suunata ja ohjata suurt massi, enamjaolt inglise keelt kõnelevaid noori.

Turvalisus on kivisel ja künklikul festivalialal märksõna - mida rohkem on alal erinevaid tsoone ning väravaid, seda väiksem on võimalus, et tekib kaos. Õhtu jooksul sai läbida kümneid väravaid ning näiteks lahtiste jalanõudega peole ei lubatudki. E-riigi kodanikena pani muidugi muigama kogu paberimajandus, mis oli vaja läbida, et üleüldse siseneda telklaalale, samas käibel oli festivaliraha - tokensid, mis jällegi lihtsustasid maksmiskorraldust.

Kes on käinud Positivus festivalil, on kindlasti kursis festivalisöökide ning muu müüdava nänniga. Toitu oli muidugi igale maitsele ning kõige vingema kõhutäie sai küll festivali alast väljastpoolt, rannaäärde pargitud suurest kaubikust, mille sisse ehitatud kiviahjust väljusid maitsvad pitsad ja pirukad, oli ka võimalus külastada just festivali ajaks ehitatud toidupoode.

Suurimaks ja ainsaks miinuseks, millega ei harju küll vist ükski korralik eestlane, on inglaste "organiseeritud prügi" mõtteviisi. Mida päev edasi, seda rohkem tekkis telklaalale prügihunnikuid: katkised telgid, ilma paariliseta tossud ja nii edasi. Kui sellest pisiasjast mööda vaadata ning huumoriga jälgida nende (inglaste -toim.) vingeid festivalikostüüme, võimet pidutseda neli päeva järjest, siis saab tõdeda, et igal taolisel mitmepäevasel laagril on sellest kogumelust maksimumi võtjaid palju.

Mitmeid erinevaid auhindu "Best European Festival" Inglismaa arvestuses ja "Best Mid Size Festival" Euroopa arvestuses võitnud festivalile kohaselt ei hoitud sel aastal tagasi helikvaliteedis. 11 erinevat lava ja üle 500 live esitluse ja DJ seti . Mainimist tasuks kindlasti Ms Lauryn Hill, Submotion Orchestra, Fatima, Kaytranada, Phaeleh, Bondax, Dub Fx, Calibre, Goldie, Moodymann, General Levy, Andy C, DJ Zinc, meie oma DJ Sin ja paljud teised.

Mida varem musikaalseid rännakuid mööda teisi riike ette planeerida, seda soodsamalt on võimalik endale pilet soetada. Super early bird piletid on müügil 146 euro eest!


Meenutusi sel aastal toimunud rannapidudest:
https://www.facebook.com/video.php?v=10152301524136227