"Heliga võib tappa, heliga võib elustada, heli võib terveks teha, mida inimene nii kergesti pidevalt lõhub,“ mõtiskleb Arvo Pärt äsjailmunud raamatu lehekülgedel.

Kaupo Kikkas on jäädvustanud Eesti muusika loojaid ligi 20 aastat ja aeg on esimeseks senise elutöö kokkuvõtteks. Neeme Raud kõneles muusikutega muusikast, uurides, kuidas nemad näevad ja tunnetavad müstilist ja imelist helide maailma. Valminud raamat tutvustab haarava pildikeele ja tundliku sõna sümbioosis Eesti kultuuriloo ühe võimsama peatüki kirjutajaid – eesti muusikuid ja heliloojaid.

Muusikute portreteerijana on Kaupo Kikkas nõutud professionaal, keda kutsutakse maailma eri paikadesse. Alati peab ta arvestama persooni, aja ja koha, visuaalse pildikeele ning reaalsete pildivajadustega, ja kõik need osad omavahel kooskõlla seadma.

„Eesti muusika portree” on ühe kunstniku pilk teistele kunstnikele,“ sõnab Kikkas. „Iga portree ütleb võrdselt palju nii pildil oleva inimese kui ka pildistaja kohta. Nii on raamatus põnevaid psühholoogiliselt pingestatud fotosid, kauneid keskkonnaga portreesid ja mõjusaid lähiportreid, kus jäädvustatavaga tekib intiimne lähedus, mida päris elus võib-olla kunagi ei saavutagi. ”

Neeme Raua sõnul vestles ta muusikutega, andes neile märksõnu ja püüdes nii saada aimu nende mõtetes toimuvast. „Mind ei paelunud niivõrd see, et nad on eesti muusikud ja meie suurtegijad, vaid see, kuidas nad suudavad nähtamatust, millestki peaaegu olematust luua midagi reaalset, tajutavat, kuulatavat, emotsionaalselt puudutavat. Kõigi nende vestluste järel jäi mulle hinge mõte: et muusika ongi ime, mida püütakse tabada. Jah, see võib kõlada pisut klišeelikult või isegi läägelt… et ime. Aga nii see on. Ja sellest imest me raamatus ka räägime,” lausub Raud.

„Eesti muusika portree” on foto- ja emotsiooniraamat, mis annab suurepärase ülevaate tänase Eesti muusikamaailmast. Raamat on eesti- ja ingliskeelne ning sisaldab eksklusiivseid intervjuusid muusikute ja interpreetidega nagu Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Kristiina Poska jt.
„Muusika on valdkond, mis kõneleb Eesti lugu läbi meie andekate ja pühendunud interpreetide ning loojate, kõneleb lugu nii meile kodus kui ka laias maailmas. Raamatu kaante vahel on vähemalt 55 põhjust, mille üle saame tunda südames suurt rõõmu ning rinnas uhkust. On suur au olla sellise väärika raamatu sünni juures, mille on koostanud vaieldamatud professionaalid – Kaupo Kikkas ja Neeme Raud,” ütleb raamatu esitleja, Eesti Kontserdi juht Kertu Orro.