Folgilisi tervitanud president Toomas Hendrik Ilves märkis, et eestlastel on kombeks koosolemise tunnet jagada ennekõike jõulude, vabariigi aastapäeva ja jaanipäeva paiku. „Aga ka Viljandi pärimusmuusika festival on üks nendest sündmustest, kus me võime igal aastal tunda, et me oleme kõik koos. Ja nii ka mina: nagu aamen kirikus ja kannel folgil, olen ma siin kohal!“

President lõi vanale kaevule ehitatud laval paku sisse naela ning andis sel moel rütmilise häälestuse järgnevaks neljaks festivalipäevaks.

Seekordse pealkirja „Rütm ja pulss“ vaimus püüavad festivali korraldajad rõhutada nakatava rütmilisuse tähtsust viiulil, torupillil, kandlel, lõõtsal või mõnel muul meil levinud pillil tantsuks mängides. Lisaks tutvustatakse teiste rahvaste rütmipille.

Avamisel esinesid ansamblid Paabel ja Ensemble Shanbehzadeh (Iraan). Lisaks astusida publiku ette muusikud Reigo Ahven, Silver Sepp ja Toomas Ojasaar ning kümned tantsudest ja rütmidest tulvil noored inimesed.

Mis oleks saanud, kui trummid oleksid mujalt meile jõudnud tuhandeid aastaid tagasi? Kuidas sel juhul kõlaks reinlender või kuidas tantsitaks labajalga? Nendele küsimustele püüdsidki Reigo Ahven ja Silver Sepp avamisel vastust leida. Avamise lavastas Liisa Lilienthal.

Festivali põhiprogrammis on 70 kontserdi, millele lisanduvad kümned ülesastumised Rohelisel vabalaval ja tänavanurkadel. Eesti esinejate kõrval on esindatud India, Senegali, Iraani, Dominikaani Vabariigi, Hispaania, Suurbritannia, Venemaa, Läti, Rootsi, Norra, Taani, Belgia ja mitme teise maa muusikud.