Ning eelroadki panevad raskemuusikasõbra suu sirinal vett jooksma — peakülalist soojendavad ekstreem-metal’i nelik Manatark ning death/trash metal’it mängiv Human Ground.

HRC on suurim aktiivselt tegutsev klubi Eestis. Netifoorumis www.hardrockclub.ee käib infot hankimas ja mõtteid vahetamas üle kolme tuhande kasutaja. Eesti ainsa mitmepäevase raskele muusikale pühendatud suvefestivali “Hard Rock Laager” külalisi võib samuti juba tuhandetes lugeda.

Klubiliste lemmikbaar Rockstar’s (Tatari 6), kus korraldatakse nii live- kui ka DJ-üritusi mitmel päeval nädalas, on pahatihti lõhkemiseni pungil. Lisaks veel maailmanimega esinejaid pakkuv “HRC Staar” paar korda aastas ning igakuised pisut väiksemad kontserdid mitmel pool Eestis, mille märksõnad on “suured bändid suurel laval”. Ehk Eesti metal’i paremik ja põnevad väliskülalised tasemel heli- ja valguspargiga.

“HRC on kolme aastaga toonud lavale suurema osa Eesti metal-, rock- ja elektrobändidest,” ütleb klubi eestvedaja Kaido ’Draconic’ Haavandi. “Meie teene on olnud ka selliste lääne tegijate nagu Nightwish, Mortiis, Katatonia, Mayhem ja mitme teise staari Eesti kontsertide korraldamine.”

Nimetatud on vaid murdosa maaletoodud megategijatest — bände, kellega HRC siin- ja sealpool piiri koostööd teeb, võib kokku lugeda tubli mitusada. “Latt aina kerkib, ja eesmärgiks on ka tulevikus tuua Eestisse paljude lemmikbände, kes muidu siia ei satuks, kuid kelle kohta võib julgelt öelda “parematest paremad,” lubab HRC kodulehekülg.

Klubi asutanud tuumikusse kuuluvad peale Draconicu veel Henry ’Suss’ Hinno, kelle igapäevaste kohustuste hulka käib Rockstar’si ürituste organiseerimine ning helitehnikaspets Keijo Koppel, kes vastutab ühtlasi ka kodulehekülje väljanägemise eest. Et kontserdid kindla peale õnnestuks, soetas HRC 2003. aastal täisprofessionaalse helivõimenduse ja lavatehnika komplekti, mis ennast Eesti suurimatel muusikafestivalidel tagasi teenib — HRC toimib ka helitehnikat laenutava firmana.

Kontserte korraldava tuumiku ümber on koondunud tihe ring vabatahtlikke, kes nõu ja jõuga abiks on — piletimüümisest ja tehnikatransamisest trükiteenuste ja juriidilise nõustamiseni. Ning abiks ollakse mitte ainult klubile, vaid ka klubilistele — ükskõik, kas katki on kitarr, auto või hing, tõeline “metalpea” logib end esmaabi otsimiseks ikka just HRC foorumisse. Nagu ka siis, kui on vaja hõisata äsjailmutatud albumi või õnnelikult sooritatud eksami üle.

Nii et klubi kodukas ei valeta sugugi, kui ütleb: “HRC on midagi enamat kui klubi, management ja helifirma — kui oled raske muusika sõber, siis on HRC osake sinu hingest. Ja seda privileegi hindab HRC kõrgemast kõrgemalt.”

HRC sünnipäev Rock Cafe’s algab 21. jaanuaril kell 20, bändid alustavad kell 21. Entombed tuleb lavale kell 23.

P.S. Laupäeval, 22. jaanuaril annab Entombed kontserdi Riia klubis Salamandra, kus Läti ja Leedu bändide kõrval on üks soojendaja ka Eestist — kaasakiskuva isamaalise sõnumiga Loits.

Entombed

L.G. Petrov — vokaal
Alex Hellid — kitarr
Uffe Cederlund — kitarr
Nico Elgstrand — bass
Peter Starjnwind — trummid
Entombed on kolmekordne Grammy nominent ning kuulub nende väheste artistide hulka, kelle puhul nende plaatidele jätkuvalt maksimumpunkte andvad suurimad muusikaajakirjad ei pea paljuks märkida, et igal albumil peaks olema ametlik hoiatus: “tegemist on ühe parema muusikaga maailmas”. Selle Rootsi ühe kõigi aegade tuntuima metalbändi suurim teene on 1990. aastate alguses Skandinaavia death-metali viimine maailma tippu. Entombedi esimesed plaadid “Left Hand Path” (1990) ja “Clandestine” (1991) on vaieldamatult jätnud jälje ka eestimaise raskema metali koorekihti ning viimaste albumitega “Morning Star” ja “Inferno” on Entombed tõestanud veenvalt, et bänd sammub endiselt nn. death’n’roll skene esireas.
www.entombed.org

Manatark

Kaido ’Draconic’ Haavandi — vokaal, kitarr, efektid
Marek ’Benton’ Mihhailov — kitarr
Henry ’Suss’ Hinno — trummid
Martin Põdra — bass
Vaieldamatult üks kodumaise metalipubliku fetishbändi tiitli kandjaid, olles end õigustanud ka mitmete piiride taga — möödunud kevadel kutsus legendaarne Mayhem (Norra) Manatarga kaasa oma Euroopa tuurile. Bändi 2004. aasta alguses Slovakkia plaadifirma Metal Age Production egiidi all ilmavalgust näinud album “Chaos Engine” levib kulutulena nii Eestis kui ka üle maailma, alustades just nüüd rünnakut idaturule. Nimelt korraldavad CD-Maximum ja Savage Metal Club 5. veebruaril albumi idaturu reliisi puhul kontserdi Moskvas R-Clubis. Peaesineja mõistagi Manatark.
www.manatark.com

Human Ground

Tarvo Valm — kitarr, vokaal
Pille Rand — vokaal
Sven ’Aksel’ Varkel — kitarr
Raivo ’Kuriraivo’ Piirsalu — bass
Marko Atso — trummid
Human Groundi kutsus läinud suvel kokku pärast viit Ameerika-aastat kodumaale naasnud Tarvo Valm (Me, Myself and I, Flytrap, Misery, Blind). Lühike ajalugu aga ei tähenda, et tegemist oleks lapsekingades bändiga. Nimelt on bändi aukartustäratava taustaga muusikud koostööd teinud varemgi ning HG demoplaat “Carrier Of The Remains” ja senised live’d on publiku väga positiivse vastuvõtu osaliseks saanud. Oma osa selles on kindlasti verinoore vokalisti Pille omapärasel häälematerjalil.
www.humanground.net