Juba kahekümne esimest aastat jätkub igasuvine menusündmus „Eesti mõisad 2019“, mille peaesineja on barokkansambel Corelli Consort, kes mängib säravat barokiaja muusikat ajastu pillidel. Just nii võis see muusika võis kõlada ka ammustel aegadel mõisate ballisaalides. Sel suvel liitub solistina mitmekülgselt andekas noor muusik, sopran Maria Listra. Mõisate ajalugu ja arhitektuuri tutvustab igas mõisas oma tuntud muhedal moel kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa. Eesti Mõisate Ühendus tunnustas Corelli mõisakontserte eriauhinnaga „Parim mõisate loo jutustaja“.

Sari on alates 1999. aasta suvest tutvustanud 85 mõisa üle Eesti ja toetanud igal aastal üht väikest mõisakooli, -hooldekodu või -lastekodu, Maarja Küla ja TÜ Kliinikumi Lastefondi. Suvel 2019 lisanduvad erinevatest Maarjamaa nurkadest veel 4 mõisa, mis on pärast iseseisvuse taastamist Eesti Vabariigis aastal 1991 uue hingamise saanud või peatselt saamas. Toetused lähevad Eesti riigi sünnile ja Vabadussõja võidule väga olulises legendaarses Paju mõisas asuvale vaimse puudega inimeste hooldekodule.

Heategevuslikus kontserdisarjas „Eesti mõisad“ annab muusikale ja ajaloole lisaväärtuse võimalus kuuluda metseenide vanasse auväärsesse seltskonda. Selle suve publiku ja metseenide sihtannetused lähevad legendaarse Paju mõisa hooldekodule, et aidata muuta hoolealuste elu pisutki kaunimaks ja paremaks. Kaugel Valgamaal asuva Eesti Vabariigi sünni ajaloos väga olulise Paju mõisa lähistel peeti 30. jaanuaril 1919. aastal maha Eesti Vabadussõja üks ägedamaid lahinguid, mis oli võtmelahinguks Valga ja kogu Lõuna-Eesti vabastamisel bolševikest ning milles saadud haavade tagajärjel hukkus Julius Kuperjanov. Lahingut tähistab suurejooneline mälestusmärk. Nii sellest kui ka Paju mõisast on saanud üks Eesti rahvuslikke sümboleid.

Igas mõisas on tund enne kontserdi algust ja vaheajal avatud mõnusad kohvikud. Paju mõisa hooldekodu toetuseks on avatud korjanduskarbid, toimuvad heategevusmüügid.

Koos tegutsedes sünnivad väikestest asjadest suured!

"EESTI MÕISAD 2019" kontserdid:

N, 8. august 2019 kell 18 Kuremaa loss, Palamuse kihelkond, Jõgevamaa

R, 9. august 2019 kell 18 Viljandi mõis Schloss Fellin, Viljandi kihelkond

L, 10. august 2019 kell 18 Kirna mõis, Türi kihelkond, Järvamaa

P, 11. august 2019 kell 17 Paju mõis, Luke (Lugaži) kihelkond, Valgamaa – PILETITETA!

ESINEJAD:

Solist sopran MARIA LISTRA

Barokkansambel CORELLI CONSORT ajastu pillidel:

Mail Sildos - barokkviiul, Villu Vihermäe – barokktšello, Imbi Tarum - klavessiin

Haarav ajalooline taust JÜRI KUUSKEMAA

KAVA: kaunimad aariad ja säravad pärlid barokiaja muusikast – Bach, Händel, Vivaldi jt