Täna lõuna paiku alanud esimene eurovisiooni proovietendus ei möödunud päris viperusteta, mis kahjuks kummitasid just korraldajamaa Soome lauljat. Nende esineja kimbutas kord liiga kõvaks keeratud taustabändi müra või siis liiga vali pürotehnika, mille sekka musta puhvis krinoliinkleiti köidetud näitsiku hääl sootuks ära kadus.

Slaavi veri müristab täiega. Hinged nõretavad võimsate kramplike tõmmetega viimse välja. Südamed plahvatavad ja tuhastuvad kõikvõimalike elementide stiihias. Patt ja pühadus mõlemad on ohvriks toodud. Suus on maik nagu kondenspiim puhta piprakauna peal.

Valgevene näitab ülima püüdlkkusega viimase detailini lihvitud graafilist esitlust. Filipp Kirkorov on eelmise aasta kasssikullast õppust võtnud ja petetud miljoniproua brokaadi asemel vehkleb valgel laval sile sinisilmne musta rõivastatud poiss.

Eile, peale semifinaali pressikonverentsi päriti isegi, kas pole Kirkorovilt palutud “seda suurepärast“ laulu uude James Bondi filmi? Filipp naeratab mesimagusalt ja lubab Hollywoodi uksed lahti hoida ning igasuguseks koostööks väga altis olla.

Seda enam, et nende meeskond on Kirkorvi sõnul väga paljurahvuslik, seal pidada olla isegi üks eestlane.

Kitši tuleb oavarrest, alates Ukraina Veruška südamlikust transvestiidi diivatsemisest kuni kohe järgmisena üles astuva Suurbritannia liputajate-stjuardesside klanitud hingetu popitamiseni. Ka publiku aplaus näitab, et võidab Veruška.

Oma tuntud headuses lõõritab Gruusia, kelle näolt pole paista grammigi väsimust. Peale finaali puhkeb Eesti ajakirjanike seas elav arutelu teemal, kas Gruusia saaks lauluvõistluse korraldamisega hakkama.

Mis — presidendi isiklik tervitus näitsiku videole näitas, et kogu maa on ihu ja hingega eurotrallile panti pandud. On ju Gruusia ise öelnud, et soovides saada Euroopa Liidu liikeks, oleks Eurovisiooni võõrustamine neile väga oluline, näitamaks end usaldusväärse partnerina nii äri- kui ka turismivaldkonnas.

Soome vaheklipid on üldises kirbelääguses väga tervistavad. Kõige armsam on vahest eestlase hingele vaadata enne Läti ooperilauljate esitust klippi, kus neidised loevad raamatukogus Eesti-Soome sõnaraamatut. Kahjuks jääb see detail vaid naabrite sõbralikuks žestiks…