Ürituse põhisündmusena ja juba seitsmendat aastat toimunud Finnish Metal Expo (FME) selle aasta peaesinejateks olid Accept, Sabaton, Klevertak, ja Celtic Frostist tuntud Thomas Gabriel Warriori uus bänd Triptykon. Lisaks eelmainitutele esines kahe päeva jooksul veel 12 kollektiivi, kelle hulgas tegi ka debüüdi kodumaistest tähtmuusikutest koosnev meloodilist metalmuusikat viljelev grupp Symfonia.

FME puhul on tegu on raskemuusika austajate vaatevinklist tänuväärse sündmusega, kus tutvustati 2011a Soomes (ja Rootsis) asetleidvaid festivale ning kontserte. Lisaks festivalide korraldajatele olid kohal ka paljud plaadikompaniid, kes tutvustasid oma artiste ja tegelesid uute talentide otsimisega. Sellesuviste Eesti festivalide korraldajaid FME-l osalemas ei täheldanud. Kogu eeloleva suve Soome festivalide nimekirjast õnnestus tuvastada ainult kaks bändi Eestist - Metsatöll ja Goresoerd.

Helsinki Metal Meetingu raames peeti ka muusikatööstuse valdkonna seminare ning kuulutati välja Finnish Metal Awards ehk viimase aasta parimad metal artistid. Pikima kõrre tõmbas siin Soome edetabelites juba mitmendat korda ilma tegev Stam1na, võites nii parima bändi, parima albumi kui ka parima laulja kategooriates.

Helsinki Metal Meetingul osales üle 3500 raskemuusika huvilise ning muusikatööstusega seotud isiku.