Marley Marl on üks üks enim hip-hop muusika arengut mõjutanud produtsente. Ta oli esimeste seas, kes asus tegema trummi-sampleid.

Marl kasutas sampleid vinüülidelt ja miksis neid trummi masina rütmidega, saades väga jõulise ja unikaalse tulemuse, mis andis artistidele, kellega ta koos töötas, meeldejääva musikaalse tausta.

Marley Marl’i esimene suurem läbimurre toimus 1984. aastal, mil ta produtseeris Roxanne Shanté loo „Roxanne’s Revange”. Ta oli ka esimene, kes pani kokku tõelise räpi meeskonna, palju varem kui 50 Cent kutsus kokku enda G-Uniti. Koosseisu nimeks sai Juice Crew, sinna kuulusid Kane, Markie, MC Shane, Masta Ace, Craig G, Shanté ja teised. Igal artistil oli erinev stiil, kuid kokku moodustasid nad intrigeeriva terviku.

Pärast Juice Crew kokkupanemist, lindistas Marley Marl esimese tõelise hitti „The Symphony”, millest kujunes hip-hop muusika klassika. Killukesi Marli stiilist võib kuulda paljudes teisteski räpiklassikates, nagu näiteks “Make the Music With Your Mouth Biz”, Markie “The Vapors”, Kane’i “Ain’t No Half Steppin” ning Kool G Rap ja Polo loos “Road to the Riches”.

1990ndatel hakkas Marl koostööd tegema LL Cool J-ga. Koos andsid nad välja räpmuusika ajaloo ühe kõige edukama plaadi “Mama Said Knock You Out”, mille eest sai Marley Marl ka Grammy.