"Meil on rohkearvulise osalejaskonnaga lavatantsukultuur, mida iseloomustavad ranged joonised ja kõrgelt arenenud ning head treenitust nõudev koreograafia. Selle kõrval võiks olla ka vabade inimeste vaba suhtlus tantsu kaudu, nii nagu see meie esiisade puhul toimis," rääkis festivali pealik Ando Kiviberg.

Alustamaks pärimustantsude tagasitoomist eestlaste igapäevaellu, ongi tänavune Viljandi pärimusmuusika festival pühendatud tantsule ja kannab pealkirja "Seest tuleb üks tants!". "Kristjan Torop on iseloomustanud tantsu elu hoorattana ja minu meelest on see äärmiselt tabav võrdlus. Eks peitu ju selles meie püsimine läbi sigivusmaagia," sõnas Kiviberg.

Tulenevalt teemast avab festival kolmeks päevaks Viljandi spordihoones tantsuteatri, kus astuvad üles nii eesti- kui välismaised tantsukollektiivid. Lisaks rajatakse Pärimusmuusika Aida ja toidutänava vahelisse vallikraavi õpitubade ja spontaansete tantsimiste tarvis tantsupõrand.

Muusikutest astuvad armastatud eestimaiste esinejate kõrval üles artistid kõigist Euroopa piirkondadest, aga ka mujalt maailmast. Näiteks saab näha ja kuulda Habana Son Club`i Kuubalt, Grammy auhinnaga pärjatud Ale Möller Band`i Rootsist, Tsuumi Sound System`it Soomest, Ilgi`t Lätist, Omir`it Portugalist, Csürrentö`t Ungarist, Hermann Haertel`it Austriast, Otava yo`d Venemaalt, Puerto Flamenco`t Hispaaniast ja mitmeid teisi välisesinejaid.

Eesti ansamblitest on koha paljud hinnatud bändid eesotsas Zetode, Virre, Ro:Toro, Paabli, Klapi, Svjata Vatra, Kihnu Poiste, Gjangsta ja Oortiga. Aastaid festivali publikumagneti seisuses püsinud Vägilased astuvad üles koos Metsatöllist tuntud Lauri Õunapuu ja Võrumaa lõõtsamehe Tarmo Noormaaga ning Svjata Vatra koos DJ  -Julmaga. Ando Kivibergi kinnitusel ei jää viimati nimetatud ainsateks, kes end värskest küljest või koos uute sõpradega näitavad.

Kokku on 22.-25. juulil peetava XVIII Viljandi pärimusmuusika festivali põhiprogrammis üle 70 kontserdi, millele lisanduvad kümned esinemised Rohelisel vabalaval ja tänavanurkadel.

Vaata fotogaleriid ja meenuta eelmise aasta folgi toredaid hetki: