Esimese põhjasaamikeelse filmiga "Rajaleidja" (1987) tähelepanu äratanud ja võõrkeelsele Oscarile kandideerinud saami päritolu Norra režissööri Nils Gaupi uusim saamiteemaline film "Kautokeino mäss" on nii hea, et linastub Viru Folgi raames lausa kolm korda. See käsitleb saami kogukonda 1852. aasta ülestõusu ajal. Teine saame tutvustav film on Eesti-Läti koostöös valminud "Tundras muutusteta", mis pajatab loo põdrakarjustest kaugel tundras. Filmi juhatab sisse Erik Sikk.

Lisaks linastuvad selleaastase filmiprogrammi raames eluloofilm "Minu ema saladus", milles dokumentalist Ellen-Astri Lundby räägib loo oma saami päritolu emast, kultuuride kokkupõrkest pajatav "Kukulind", milles erilise tähelepanu pälvivad just saamid ning dokumentaalfilm "Viimane joig Saamimaa metsades", milles tulevad vaatluse alla Inari metsaraie tüli taustal nii maa- kui ka inimõigusküsimused.

Filmidele vahelduseks on võimalik KÄFFil näha fotograafide Raimond Raadiku ja Ene Noraku pildiprogrammi „Lapimaa kaunis loodus“ ning kuulata Norra saami kunstniku Hans Ragnar Mathiseni ja Mikk Sarve loenguid saami trummidest ning saamide etnilistest suhetest ja seostest.

Eksponeeritud on Hans Ragnar Mathiseni 30 graafilist lehte, millel on puulõikes kujutatud saami trummide mustrid ning raamatud, mis saami keelest eesti keeled tõlgitud.

Käsmu Filmi- ja Fotoprogramm on koondatud Käsmu rahvamajja.

Rohkem infot ja kava leiad SIIT