“Love Parade” ehk “Liebeszug”, see tähendab “Armastuse rongikäik”, nagu Berliini võimud nüüd öelda soovitavad, on tavaliselt toimunud juulikuu teisel laupäeval. Traditsiooni kohaselt liigub see kesklinna Tiergarteni parki läbivat 17.juuni tänavat mööda, Võidujumalanna juurest mööda kuni Brandenburgi väravateni.

Nii pidanuks korraldajate plaani kohaselt minema ka selle suve 14.juulil. Aga võta näpust! Grupp Berliini keskkonna-aktiviste jõudsid oma avaldusega paraadikorraldajatest ette ja said loa teha täpselt samal päeval ja samas kohas keskkonnakaitse meeleavaldus.

Seega ähvardas katastroof mitte ainult Love Parade’i korraldavat firmat Planetcom, kellel tuleks maksta trahvid, mida prominentsed diskjokey’d lepingu murdmise tõttu nõuaksid. Hiiglaslikest sissetulekutest ilmajäämine ähvardaks kogu linna turismimajandust, ööklubisid ja kaubandust.

Umbkaudsete arvestuste kohaselt teeb Berliin Love Parade’i ajal 250 miljonit marka käivet. Ja mis kõige kurvem — kokku võiks variseda aastatega tekkinud uue ühinenud Saksamaa uue pealinna suurepärane image.

Keskkonnakaitsjad saboteerivad Love Parade’i, öeldes, et pärast seda on suur osa Tiergarteni pargist nagu avalik peldik, kus ekskrementide, okse, sadade tuhandete pudelite, koolatooside ja muu rämpsu paksu kihi sees vedeleb ka hulk narkomaanide tarvitatud süstlaid. Niisugune pilt, kuigi see televisioonist ei paista, vastab tõele.

Niisiis algasid juba varakevadel vihased avalikud dispuudid ja esialse lahendusena nähti ürituse edasilükkamist nädala võrra — 21-le juulile. Aga siis selgus, et sellele päevale on samasse kohta oma meeleavalduse-õiguse saanud teine rahva-algatus nimega “Aktsioon 2000”. Niisiis jälle tupik!

Nüüd jõudis Berliini senat lõpuks oma ettepanekuni: Love Parade võib toimuda samas kohas samal 21.juulil, aga seda ainult tingimusel, et korraldajad loobuvad paraadi senisest rahumeeleavalduse staatusest ja kuulutavad selle äriliseks ettevõtmiseks, mida ta sisuliselt ka on.

Korraldajale Planetcom tähendaks senati plaaniga nõustumine, et temal kui kommertsürituse korraldajal tuleks maksta tänava kasutamise, pargi puhastamise, politsei ja muud kulud. Seda Planetcom ilmselt ei soovi, kuigi linnavalitsus teda rahaga toetaks. Firma on alustanud linna vastu kohtuasja.

Samal ajal, kui ühed ühte ja teised teist tahavad, on turismifirmadel üha raskem oma pakkumistesse Love Parade sisse panna ja praegu on kõik asjast puudutatud äärmiselt närvilised. Lisaks peaks Berliinis 5-ndat korda toimuma veel Love Parade‘ kommetrsialiseerumise vastaste teknofännide “Fuckparade”, aga ka see 10 tuhande osavõtjaga pisiüritus ei ole linnalt veel luba saanud.