Üheksa artisti, nende seas popiprints Justin Timberlake, räppar Eminem ja tema protežee 50 Cent, rabandusest toibuv rütmibluusi kuningas Luther Vandross ja diiva Missy Elliot esitati igaüks viiele autasule.

Hulk muusikuid esitati auhinnasaajaks postuumselt. Laulja ja laulukirjutaja Warren Zevon, kes septembris kopsuvähki suri, kandideerib viiele preemiale, eksbiitel George Harrison kolmele. Surmajärgseid auhindu soovitakse veel kantritäht Johnny Cashile ja ta abikaasale June Carter Cashile.

Kuid 105 kategoorias jagatavate Grammyde kandidaatide seas domineerisid siiski noored räpparid ja hiphopistaarid, nagu räpimees Jay-Z, endise Destiny’s Childi laulja Knowlesi kavaler, ning OutKast ja Williams.

Ebatavalisemate kandidaatide sekka kuulusid endine USA president Bill Clinton ja proua Hillary Rodham Clinton, kes mõlemad esitati parima sõnalise albumi Grammy’le. Clinton, endine Nõukogude Liidu riigipea Mihhail Gorbatšov ja Itaalia näitlejatar Sophia Loren kandideerivad lastejutu-CD auhinnale oma versiooniga “Petjast ja hundist”. Proua Clinton pürib preemiale oma raamatu “Elav ajalugu” plaadistusega.

Hillary Clinton võitis Grammy ka 1996. aastal, tookord raamatu “Selleks kulub küla” (“It Takes a Village”) plaadilelugemise eest.

Tähtsaimas, aasta salvestuse kategoorias konkureerivad Beyonce’i “Crazy in Love” Black Eyed Peas’i ja Timberlake’i lugu “Where is Love?”, briti bändi Coldplay “Clocks”, Eminemi “Lose Yourself” ja OutKasti “Hey Ya!”.

Missy Elliotti “Under Construction” püüab aasta albumi tiitlit, vastasteks rocki uustulnukate Evanescence’i “Fallen”, OutKasti “Speakerboxxx/The Love Below”, Timberlake’i “Justified” ja The White Stripes’i “Elephant”.

Aasta laulu Grammyle on esitatud Christina Aguilera “Beautiful”, Vandrossi “Dance With My Father”, Avril Lavigne’i ja Matrixi “I’m With You”, Jorge Calderoni ja Zevoni “Keep Me in Your Heart” ja Eminemi “Lose Yourself.”

Parima uue artisti kategoorias on esitatud Evanescence, 50 Cent, popgrupp Fountains of Wayne, rütmibluusitar Heather Headley ja reggaestaar Sean Paul.

Beyonce’ esitati aasta salvestuse, parima rütmibluusi esituse, parima rütmibluusi laulu, parima räpikoostöö ja parima kaasaegse rütmibluusi albumi kategoorias.

Timberlake kandideerib lisaks parimale albumile ja parimale salvestusele ja parima räpikoostöö kategoorias koos Black Eyed Peas’iga “Where is the Love” eest ja parima meesartisti popiesitusele “Cry Me A River.”

Kandidaatide pikas nimekirjas figureerib ka rida legendaarseid muusikuid, nagu Bob Dylan, Sting, Bette Midler, Tony Bennett, Madonna, Barbra Streisand, Rod Stewart, The Eagles ja Earth Wind and Fire.

Grammyd antakse kätte 8. veebruaril Los Angeleses.