Eesti Ekspressi veebiküljel hakkavad järgmisest nädalast ilmuma muusika digitaalset tarbimist reastavad edetabelid. Iganädalasi paremusjärjestikke tuleb kolm erinevat – albumite tabel, Eesti lugude tabel ja kõigi maailma lugude koondtabel ehk singlite tabel. Nimetatud edetabeliprojekti on algatanud kolme maailma suurima plaadifirma – Universal, Warner, Sony – esindused Baltikumis koostöös Music Estonia MTÜ ja Eesti Fonogrammitootjate Ühinguga.

Tänases Areenis avaldati ­möödunud aastal digikanalites enim kuulatud kodumaiste lugude, singlite ja albumite edetabelid, kus esineb erakordselt palju hiphoppi. Albumite edetabelis on näiteks kolmandal kohal (ka Areenis kriitikute ja melomaanide poolt 2017 parimaks plaadiks valitud) Kendrick Lamari "DAMN". Saja kuulatuma heliplaadi seas on ka selliseid räpp­artiste, keda esiotsa ei oskaks Eestis väga populaarseks pidadagi – J. Cole, Logis, Travis Scott, Tyler, the Creator, aga ka teismeliste suured lemmikud XXXTENTACION ja Lil Peep.

Seitsmeteistkümnest saja esimese kuulatuima albumi hulka jõudnud Eesti plaadist on kaheksa hiphop-plaadid. Eesti lugude kahekümne menukaima seas on tervelt neli pala oma idenditeeti saladuses hoidvalt räpipundilt 5MIINUST, kolme looga on esindatud räppar Tom-Olaf Urb ehk artistinimega reket ja kahega R2 Aastahitil teiseks jäänud Arop. Kus on aga Põhja-Tallinn?

Nende lugu "Alati olemas" valiti Raadio 2 Aastahiti hääletusel number üks eestimaiseks looks, ent digitabelites bändi pole. Aasta 100 kuulatuima Eesti loo seas ei ole ainsatki Põhja-Tallinna lugu. Kuidas see võimalik on? "Eks Põhja-Tallinn tegi R2 Aastahiti hääletamise ajal väga head "hääli koguvat" ­turunduskampaaniat. Ja Põhja-Tallinna tarbija ilmselt kuulab nende muusikat mõnest muust kanalist. Aasta digitabel näitab muusikatarbimist kogu 2017 aasta vältel," arvab Anu Varusk Warnerist.

Põhja-Tallinna ninamees Jaanus Saks jääb Publikuga vesteldes napisõnaliseks: "Ma ei oska selle kohta midagi öelda. Ma ei tegele selliste statistiliste aruannetega. Paljud kuulavad ju YouTube'ist muusikat," ütleb Saks.