"Ruja 40 aastat tagasi loodud ja mängitud muusika jõuab peagi kuulajani kujul, mis on enneolematu Eestis. Kuulates ka väga nõudlikult õela kõrvaga üle testversiooni vinüülplaadikogumikust, ei leidnud me midagi kahetsemisväärset. Teeme tagantjärele kummarduse meie helirezhissööri - Mati Braueri ees, kes sellest hullusest ja anarhiast suutis kokku meisterdada midagi ajatult olulist," räägib Nõgisto.

Ideega anda välja lood vinüülplaadi kujul tuli bändiliikmete juurde noor Ruja muusika austaja Mihkel Truman.

"Idee põhust ei pea kaugelt otsima. Jõudsin ajapikku arusaamale, et kõik Ruja muusikalised perioodid ei ole saanud väärilist tähelepanu ega kajastust. Iseäranis oli vaeslapseossa jäänud nn. proge-Ruja periood, kuigi Margus Kappeli ja Jaanus Nõgisto toona kirjutatud muusika kuulub vaieldamatult Eesti rokkmuusika absoluutsesse tippu. Kuna ma tahtsin eeskätt ise toonast muusikat kvaliteetsel andmekandjal kuulata, siis ei jäänud muud üle, kui plaat "Põhi, lõuna, ida, lääs..."kokku panna"," sõnab Truman.

Eksklusiivsele kogumikule lisandub ainulaadse boonusena CD "BRAUERI LINT", mis sisaldab bändi tollase helivõluri Mati Braueri salajasi salvestusi ansambliliikmete jutust ja suhtlemisest lindistussessioonide ajal.

"Ruja mahukat arhiivi korrastades avastati kaks markeerimata magnetofonilinti. Need lindid sisaldasid helirezhissöör Mati Braueri salvestisi bändiliikmete omavahelisest jutust lindistussessioonide ajal ja tema enda tekstikatkeid toimuva mõtestamiseks. Tollal 20-aastaste poiste jaoks oli oluliselt vanem ja kogenum Mati Brauer aastatel 1975-1980 sama tähtis teekaaslane nagu George Martin ansambli The Beatles," räägib haruldaste lintide kohta Ruja kitarrist Jaanus Nõgisto.

Üllataval kombel ei seo idee autorit Mihkel Trumani bändiga midagi peale armastuse Ruja muusika vastu. Koos bändi liikmetega mängis Truman ka suurt rolli plaadi väljaandmises.

"Minu ülesandeks on kogu protsessi suunata ja hoolitseda selle eest, et omaaegsetest salvestustest saaks terviklik album kõige sinna juurde kuuluvaga. Mina ülesandeks on koostada plaat ja see huvilisele kvaliteetsel kujul kättesaadavaks teha. Mõistagi on mind selle juures tublisti abistanud Ruja toonased liikmed Jaanus Nõgisto, Priit Kuulberg, Margus Kappel ning Tiit Haagma," kirjeldab Truman plaadi sünnilugu.

Priit Kuulberg, Jaanus Nõgisto, Tiit Haagma

Kahekordne vinüülplaadikogumik "Põhi, lõuna, ida, lääs..." ilmub 2017. aastal tegevust alustanud plaadifirma Vaiguviiul alt. CD-sid saab osta plaadipoodidest, vinüüli saab tellida Vaiguviiuli e-poest. Plaadi esitluskontsert toimub detsembri lõpus.