Teatri loomenõukogu tugines seda otsust tehes ettepanekust, mille tegi 23-liikmeline žürii, kuhu kuulusid 18 inimest Vanemuisest ja 5 eksperti väljastpoolt teatrit. Pajusaar oli ka “Lotte”-lugude autorite Janno Põldma ja Heiki Ernitsa favoriit.

Põldma ja Ernitsa sõnul on Pajusaare muusikas lihtsust, lapselikkust, meloodilisust ja head rütmi ning ka isikupära. “Usume, et sümfooniaorkestri orkestratsioonis ja esituses saab tema muusika väga toreda kõla,” lisasid nad.

Vanemuise teatrijuhi Paavo Nõgene kinnitusel on hea meel, et idee otsida muusikalile “Detektiiv Lotte” heliloojat avaliku konkursi korras kandis vilja. “Vajalikuks osutus korraldada kaks vooru, seda ikka eesmärgil, et selgitada välja tõesti sobivaim helilooja,” lisas Nõgene. Vanemuine kuulutas helilooja leidmiseks konkursi välja aprillis.

“Mulle tähendab “Lotte” viimase aja kõige toredamat ja lahedamat lastelugu,” rääkis Pajusaar. “Seda eriti tänu sellele, et mul on kodus “Lotte”-fanaatikutest tütred. Meie peres on see aeg, kui oleme “Lottest” läbi imbunud.”

“Töises mõttes tähendab see uut väljakutset, võimalust üle hulga aja kirjutada pikemat teost kui kolm minutit,” lisas Pajusaar. “Luua muusikat suurele sümfooniaorkestile on põnev väljakutse.”

Nõgene hinnangul on muusikalil “Detektiiv Lotte” olemas kõik eeldused jõuda ka väljapoole Eesti piire.

28. novembril 2008 Vanemuise suures majas esietenduv muusikal “Detektiiv Lotte” koosneb 15 laulust, avamängust, vähemängudest ja finaalist. Libreto kirjutavad muusikalile Janno Põldma ja Heiki Ernits, laulusõnad Leelo Tungal.