Kontserdil kõlab koos eesti muusikaga vene, ukraina, armeenia, jamaica-ameerika, brasiilia ja juudi muusikat, esitajateks James Werts, Denise Fontoura, Svjata Vatra, Atlas, Suprjadki, Sofia Rubina. Artiste saadab Politsei – ja Piirivalveorkester Hando Põldmäe ning Siim Aimla juhatusel. Ettekandele tulevad orkestriseaded kõlavad esmakordselt ning on seatud eesti parimate arranžeerijate poolt.

Kontserdil astuvad üles ka muusikasõpradele tuntud artistid James Werts, kes töötanud nii erinevate jazzi- kui ka maailmamuusikaprojektide kallal, ning Svjata Vatra karismaatiline esifiguur Ruslan Trochynskyi.

Nii USA-st pärit James Werts kui ukrainlane Ruslan Trochynskyi, kes mõlemad nüüdseks pea 10 aastat Eestis elanud ning peavad Eestit oma koduks – mõlemal on siin tänasks nii pere kui sõbrad.

Mis on nende jaoks Eestist kodu? Werts toob Eesti kui kodu juures välja turvatunde, soojuse ning ka Trochynskyi tunneb kodumaa vastu sama; tema jaoks tekitab eriti sooja tunde just kodulinn Viljandi.

Rääkides sellest, kuidas võiks iseloomustada Eesti muusikat üldiselt, mainivad mõlemad ära pärimusmuusika tugeva osakaalu. Wertsi arvates moodustavad ka üle poole siinsest muusikast ballaadid. Popmuusikas on tema arvates äratuntav Euroopa mõju väikese ida-Euroopa maiguga.

Ruslan mainib, et tema jaoks on Eesti muusika eelkõige see, mida laulavad tema lapsed ning ka erinevate pühadega seotud muusika. Trochynskyi armastab pärimusmuusikat: “Selle kaudu saab palju õppida!” mainib ta. Eesti rahvapillidest on tema lemmikuks just torupill, parmupill ja puusarv. Üle ega ümber ei saa ta ka regilaulust.

Rääkides eesti muusika mõjudest muusikute endi loomingule, mainib Werts tugeva mõjutajana ära kohaliku hip-hopi, mis osaliselt kindlasti mõjutatud tegelikult Ameerika hip-hopist, kuna väga palju kuuleb r&b, funki ning erinevate jazzistiilide mõjutusi.

Trochynskyit on eelkõige mõjutanud eesti regilaulu omapära, mis alguses oli tema jaoks väga uudne. Nüüdseks on pärimusmuusika saanud talle väga omaseks ning nimetab oma loomingu mõjutajateks eesti muusikat tervikuna! Ruslan toob välja, et ta ei otsi erinevate rahvaste muusikas mitte erinevusi vaid pigem just sarnaseid elemente.

Kontserdil esindab Werts ameerika muusikat, mida üheelt iseloomustada on praktiliselt võimatu. Siiski toob ta välja, et ameerika muusika on üldistades ajatu, maine, kommunikatiivne ning inspireeriv.

Ukraina muusikat esitav Svjata Vatra laulja Ruslan aga leiab, et ukraina muusika on eelkõige lõbus ja hoogne, sest Ukrainas on rohkem päikest! “On ka ilusaid melanhoolseid romansse, “ mainib Trochynskyi “ning eraldi teemaks on muidugi kasakalaulud.” Ruslan on arvamusel, et eestlastele meeldub ukraina rahvamuusika ning isegi eesti mehed pidavat Svjata Vatra kontserditel tantsulõvideks muutuma!

Kuidas see juhtub, saab oma silmaga näha juba neljapäeval kell 19.00 Nokia Kontserdimajas algaval kontserdil!