1999 nägi ilmavalgust Metsatöllu esikalbum Terast mis hangund me hinge mis leidis head vastukaja nii siin kui sealpool riigipiiri.

2000 aastal liitus Tölluga hea sõber Lauri, kes oli bändi tegevust senini laia naeratusega kõrvalt vaadanud. Lauri liitumine Metsatölluga muutis ka ansambli näo sellesarnaseks mis ta on praegu — karmikoeline eesti rahvamuusika ja heavy-metal’i segu. Järgmistel aastatel meisterdati valmis video ja singel Hundi Loomine ning netisingel Ussisõnad.

2004 jätkati uue andeka trummimängija Marko Atsoga ning üllitati täispikk album Hiiekoda, mis on nii ansamblile kui meie väikesele kodumaale tuntust toonud rohkem kui keegi oleks iial lootnud.

2005 alguseks oli Metsatöllul kogunenud vanu mõisa ja sõjalaule, mida ei saanud jätta laulmata, ent mida süda ei lubanud tänapäevaste vahenditega töödelda, nii saigi Lauri eestvedamisel meisterdatud Metsatöllu ning ans. Tsõdsõpujaleelo, ehk Tartu supilinna Meloni meestega, järgmine projekt, milleks sai CD Mahtra sõda, sisaldades endas vanu ehedaid regilaule ja pilliviise.

Tänaseks on võetud stuudios üles ka kõik esimese plaadi lood, mis on salvestatud uuele laserkettale Terast mis hangund me hinge 10218. Loodetavasti see korvab vanema, 1999 üllitatud plaadi puudujääke ning laseb täiel rinnal kõmiseda kõigi hinges sel muusikal, milliseks ta tegelikult loodud oli.