Õpitoas osalemine on kõigile huvilistele tasuta, registreerumine kestab kuni 20. septembrini http://mimo.vonkrahl.ee/registreerimine

Kui käesoleva aasta 1. juunil aset leidnud MIMO avasessioonil lahati bändi kui üksuse toimemehhanisme ja esitati põhjalik sissevaade professionaalse muusiku ja bändi argipäeva, siis sedapuhku on tulipunktis demo kui bändi visiitkaart. Kuidas peab demo kõlama ja milline välja nägema ning kellele ja mil moel seda esitada? Teoreetilisi ning praktilisi näpunäiteid jagavad erinevate koolkondade helirežissöörid, produtsendid ning talendikütid, teiste seas Ö stuudio helirežissöör Martin Kikas, Eesti nimekaimaid nupukeerajaid Toomas Paidra, Def Räädu ridadest tuntud heliprodutsent Arian Levin, Raadio Kahe muusikajuht Erik Morna jt.

Ühtlasi ootab MIMO tiim kuu vältel kõigi osalejate seniseid demosalvestusi, mida koolituse käigus avalikult kuulama ja hindama hakatakse. Üks laekuvaist demodest saab tunda ka MIMO koolitajate miksija-puudutust.

Hiljemalt 7. septembriks saavad koolitusel osalejad tuua Von Krahli teatri valvelauda oma demosalvestusi, millest tehakse valik kahele koolitajast helirežissöörile uuesti miksimiseks. Sessiooni ajal kuulatakse juba meistrikäe alt läbi käinud mikse ning selgitakse, mida olemasoleva materjaliga tehti ning mida võiks bänd edaspidi demo salvestades silmas pidada. Nii leiab selge ja näitliku vastuse küsimus, kuidas valmib tõsiselt hea demo ning mis vahe on erinevatel miksijakäekirjadel ning kuidas need lõpptulemust mõjutavad.

Paneelijärgselt toimub ülejäänud laekunud demode kuulamine ja hindamine panelistide ning koolitusel osalejate poolt.

MIMO õpitoa nr. 2: „DEMO“ teemad on:

Demosalvestuse mõte
DIY stiilis salvestamine
Sobiva stuudio valik
Ettevalmistus stuudiotööks
Professionaalne stuudiotöö
Praktilised tehnilised näpunäited
Pakendus ja esitamine

Panelistid-koolitajad (nimekiri täienemisel):

Tartu Ö stuudio helirežissöör Martin Kikas alustas kodussalvestajana, esindades õpitoas Vaiko Epliku koolkonda Eesti popis ja rokis. Tema bändi Honey Power omal ajal kriitikutelt kiita saanud debüütalbum „Macrosilly”(2006) on suuresti käepäraste vahenditega salvestatud. Tänaseks on Kikkal oma stuudio, kus on valminud nii mõnedki Eesti sõltumatu muusika olulisemad albumid nagu lack Of Eoinsi debüüt „ Echo Group” ning Badass Yuki „Bad Apple Trip”. Kuid ellusuhtumiselt on ta endiselt tõeline indie-mees.

Helirežissöör Toomas Paidra on Eesti nimekamaid nupukeerajaid nii stuudios kui kontserdil. Tema käe all on kõla saanud muuseas Horricane’i esikalbum „The Lynch-Lawyers' Death Squad” ning Loitsu „Must album”, lisaks kümneid palu erinevatelt Eesti raskerokiansamblitelt. „Mees kes paneb kalad ka laulma,“ lausuvad Paidraga koos töötanud muusikud tema iseloomustuseks. Sel suvel on Paidra helindanud ansambleid muu seas ka Hard Rock Laagris ja Rock Rampil. Hetkel on mehe töölauaks Singer-Vingeri tuurikontsertide helipult.

Arian Levin on tuntud Def Räädu ridadest. Elektronmuusik ja produtsent, kelle igapäevatööks on raadio- ja telereklaamide heliproduktsioon. Muuseas on ta loonud Eesti Muusikaauhindade ja A Le Coq’i tunnusmuusika ning võitnud filmifestivali „Animated Dreams” reklaamklipi signatuurmeloodia eest reklaamiauhinna Kuldmuna ning loonud muusikat seriaalidele- ja telesaadetele. Tema kirg on filmimuusika. Levin on lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia ning Balti Filmi –ja Meediakooli.

Sellest, mida hindab talendikütt demo juures, räägib Raadio Kahe muusikajuht Erik Morna, aastatepikkuse kogemusega elukutseline muusikasõber, tänu kellele on nii mõnigi väärt bänd pääsenud tundmatu sõduri seisusest. Lisaks lubas ta kaasa võtta mõned hea ja halva demo näited.

Registreerumine 21. septembril toimuvale MIMO bändikoolitusele algab täna projekti kodulehel www.mimo.vonkrahl.ee ja kestab kuni 20. septembrini.