Sama meelt on ka BDG promootor Helen Sildna — rahakott tühja kohta ei salli, vahendab Melu.ee. Mulluse trendina toob Sildna välja rokisauruste — Led Zeppelini, Genesise, Police’i ja Spice Girlsi — taasühinemised.

Ent kui palju mõjutab dollari hinna langus USA artistide tuuritamist? Kevadel-suvel on Eestisse oodata vähemalt nelja esinejat ookeani tagant. Kas nad tulevad siia “pikka dollarit” teenima?

Sildna ja Viese selgitavad, et enamiku artistide esinemislepingud on hübriidlepingud. Artist saab esinemistasuks kokkulepitud summa ning protsendi piletitulust. “Kuna USA artistide hinnad on dollarites, siis lepingu esimese poolega nad kaotavad. Kuid teise poolega võidavad,” täpsustab Sildna. Et lisatulu teenida, peab artist võimalikult suure saali publikut täis tooma. Niisiis võib odavnev dollar anda ka vastupidise efekti: kui turneed ei müüda täissaalidele, siis USA artist kas kaotab rahas või ei riskigi Euroopasse tulla.

Viese sõnab, et odav dollar on kontserdikorraldajatele siiski abiks — valuutakursid muutuvad ning kokkulepitud esinemistasu dollarites võib kroonides arveldavale korraldajale maksmise hetkel odavam olla. Või kallim. Oleneb kursi kõikumisest. Mõnikord proovitakse kokkulepitud honorari tagantjärele suuremaks kaubelda, teab Sildna ka äärmuslikke juhtumeid.

Plaadimüük igatahes väheneb ning üha rohkem artiste peab jalad kõhu alt välja võtma. Sildna sõnul on Eesti juba tuurigraafikutesse märgitud, edasine sõltub paljuski meie publiku maitsest ja maksujõust.