Valentinipäevale pühendatud kontserdi eel sai Delfi harukordse võimaluse edastada Mumij Trollile oma lugejate küsimused ja pidada maha intervjuu! Enamasti vastas neile bändi laulja.

Eestist

Mis teid köidab Eestis? Mis teile meeldib kõige rohkem ja kõige vähem?

Mulle meeldib teie riigi rahulik elurütm: Eesti meelitab ligi rändureid nagu mina ja annab võimaluse siin peatuda, tõmmata hinge ja sukelduda lõputusse kodusesse teejoomisesse. Ma olen alati teie riigis tundnud eranditult sõbralikku atmosfääri.

Kas te olete kursis eesti muusikaga, millised on eelistused, kas teate Anne Veskit?

Anne Veski ja Tõnis Mägi on need eestlased, keda teati kogu Nõukogude Liidus. Praeguseks on meie riigid väga kõvasti muutunud. Mis puutub muusikamaailma, siis sellel ei ole tõepoolest piire. Selleks, et meid kuuldaks, lõime kodulehekülje ikra.tv, kus iga soovija sõltumata oma žanrist võib leida tänulikke austajaid. Kutsume sinna ka eesti bände. Aasta jooksul on meil juba õnnestunud muuta virtuaalsus reaalsuseks ja organiseerida Ikra bändide festival Moskvas. Loodan, et see on alles algus.

Mida arvate konfliktist Eesti ja Venemaa vahel?

Tahan loota, et lühinägelike poliitikute ning eriti meedia silmis on see konflikt tugevalt ülepaisutatud ja meil teiega – tavalistel inimestel – jätkub mõistust mitte lasta sel areneda kaugemale. Just seetõttu on meil alati hea meel Eestis esineda: ma tean, et me oleme üks väheseid (Venemaa) bände, mis suudavad positiivsete emotsioonidega ühendada eestikeelset ja venekeelset auditooriumi.

Loomingust

Milline muusika teid inspireerib?

Kuulata muusikat praegu on sama, mis läbimatus džunglis rännata – tänu internetile on saadaval palju nimesid ja palu infot üle terve maailma. Mind innustavad alati ebaklassikalised kombinatsioonid – electropunk Coloradost The Donts and Be Carefuls või siis Moskva indie-rocki punt Hot Zex, kunstilis-sotsiaalne räpp Peterburist Treš-Šapito Ka4 ("Треш-Шапито Кa4") ja Californiast pärit khmeeri keeles laulvad hipid Dengue Fever.

Kas muusika võib muuta maailma?

Ta ju muudabki. Nõrgalt ja puudulikult, aga rocki siiski Nõukogude Liidus teati. Aga vot Hiinas hoopiski mitte. Ta läks sealt mööda. Edasi võrrelge ise.

Mis on muusikas tähtsam: sõnad või meloodia?

Rock-laulus on kõik tähtis. Isegi teie silmade kissitamine.

Kelle muusikaline looming teile meeldib ja milline muusika on teid professionaalses mõttes mõjutanud? Milliseid Vene bände soovitate kuulata? Kuidas hindade praegu Venemaa kontserdilavadel toimuvat?

Venemaal on küllalt loovat potentsiaali, millel on ka oma publik ja võimalused olla kuuldud nii kodumaal kui ka välisriikides. Ainult, et see maailm ei oma midagi ühist telemaastiku muusikamaailmaga, nagu ka reaalne elu on tihti hoopis mitmetahulisem ja huvitavam kui telerist tulevad reportaažid.

Millise materjaliga on huvitavam töötada – Nautilus Pompiliuse (korduvalt Eestis esinenud legendaarne vene veteranbänd - toim) või Rikošeti omaga?

Nautilus on rohkem tuntud. Kui lähenemine on mul alati sarnane: ma üritan astuda autori kingadesse ja sulanduda selle ajastuga, mil laul oli kirjutatud, nagu see toimuks praegu. Selline keeruline skeem, kuid see on siiani vilja kandnud!

Kas teie suhtumine Eurovisioni on pärast osalemist muutunud? Kas üritus on muutunud? Kas te ei tahaks seal veel kord osaleda?

Eurovision ise on kõvasti muutunud. Ja tänases kontekstis see on minu meelest kaotamas igasugust aktuaalsust. Ma absoluutselt ei põle soovist seal esineda. Publiku suhtumine sellesse lauluvõistlusesse on väga muutunud. Ma ei tahaks olla poliitiliste ja äriintriigide pesas, kus pole miskit ühist lihtsate muusikaliste rõõmudega. Kuid ma olen rõõmus, et meil (Mumij Troll) veel õnnestus tabada selle peo tõelist hinge. Võib-olla selle pärast, et meie Eurovision toimus Taanis – see on hämmastavalt kultuurne ning artistlike ja kunstiliste traditsioonide poolest rikas riik.

Millistes muusikalistes projektides te veel olete osalenud?

Kõige värskem: me kirjutasime ühise laulu koos Treš-Šapito KA4’ga. Selle sotsiaalselt orienteeritud kompositsiooni nimi on „Ei narkootikumile“ ("Наркотику — нет"). Ja see räägib mitte ainult narkootikumidega pea segi ajamisest, vaid ka moraaliga segi ajamisest.

Kuhu on kadunud esimeste kontsertide energialaeng? Teie kontserdile oli tore minna ja saada sealt võimast energialaengut, nagu näiteks stiilis Vladivostok-2000, kuid nüüd on asi läinud lüüriliseks ja mõtlikuks.

Rohkem kui kümneaastase kontserttegevuse jooksul on meil olnud võimalus esineda kõige erinevamatel lavalaudadel – ja nad kõik on olnud omamoodi head. Klubid soodustavad energilisust, teatri- ja džässilavad lüürikat ning mõtlikust. Mitte kunagi pole miski liiga hilja või liiga vara. Selles ongi rock-muusika võlu.

Rääkige naljakast juhtumist USA turnee ajal (Mumij Troll andis hiljuti Ameerika Ühendriikides rea kontserte – toim)

Me alustasime oma turneed Washingtonist, järgmisel päeval pärast president Barack Obama ametisse vannutamist. Kui me varahommikul linna sisenesime, siis märkasime igal pool pidulike ürituste jälgi – lippe ja muid dekoratsioone. Meie trummar Oleg Pungin ei olnud ajakirjanusega kursis ja oli üsna veendunud, et Ameerika on sel moel valmistunud Mumij Trolli vastuvõtmiseks. Meie vaimustusel polnud piire!

Kujutage ette, et ühel kenal päeval te ärkate naisekehas. Selles olekus viibimine ei ole ajaliselt piiratud. Mis te tahaksite naisena teha või tunda?

Selle kohta on olemas hea anekdoot. Pärast liiklusõnnetust õmmeldakse mehele naise kõrvad külge. Ta naaseb kliinikusse ja palub, et need vahetataks välja või eemaldataks üleüldse. Aga miks, küsin arst. Sellepärast, et ma kuulen kõike, aga ei saa mitte millestki aru... Ei tahaks naisi solvata, aga minu meelest on see väga naljakas. Jätame kõik nii nagu on.

Kas te teate mõnda hiina noodikirja? Olete seda kunagi oma loomingus kasutanud?

Ma tean selle ülesehitust, kuid kui me palusime Pekingi ooperi solistidel laulda ja mängida paaris meie loos ("Случайности и Тише" albumilt "Точно Ртуть Алоэ"), siis selgus, et nad ei mõista meie noodikirja! Tuli kogu partituuri kuulmise järgi koos nendega ümber kirjutada.

Kuidas on võimalik saada teie plakatit ja autogrammidega CD-plaati?

Registreeruge Ikra.tv-l – seal toimub tihti erinevaid mänge, kus loositakse välja kõige erinevamaid auhindu.

Isiklikel teemadel

Kas te olete näinud Muumitrolli multifilmi? Kas meeldis?

Mul täiskollektsioon – ligi 300 selle multifilmi osa. Te võib-olla teate huvitavat lugu, et selle multika on loonud poolakad 1970ndatel ning, et see oli Poola Rahvavabariigi üks tähtsamaid ekspordiartikleid. Multikas oli väga populaarne Saksamaal ja Suurbritannias.

Milline on teie argipäevaelu? Kas te elate seda elu, millest unistasite?

Unistustel piiri pole. Aga argipäevaelu – on samasugune nagu teilgi. Ainult et mitmes kohas korraga.

Kas teil on isiklikud turvamehed? Kas te saate ilma nendeta vabalt ringi liikuda?

Ma pole oligarh ega ka president, mulle pole valvet ettenähtud, ja kelle eest mul oleks vajadus ennast kaitsta? Ma liigun täiesti rahulikult mööda planeeti ja see pakub mulle ebatavalist naudingut: ma oskan suhelda isegi tüütute austajatega ja mõistan neid täielikult.

Teie kõige ekstreemsem tegu?

Ma üritan mitte ületada mõistlikkuse piire. Kuid mõistetesse mõistlikkus ja ekstreemsus suhtuvad kõik inimesed eri moodi. Minu naisele tundub, et Mumij Trolli ringreisid on rohkem kui ekstreemne ettevõtmine, mis on võrreldav hüppega lennukist ilma langevarjuta.

Kas Ilja Lagutenkol (Mumij Trolli solist ja liider – toim) pole olnud mõtteid sugu vahetada?

Maailma paremaks muuta – jah. Kuid kui see nõuab soovahetust, siis las asi parem jäägu nagu on. Üle üldse võivad teil eestlastel vahel väga imelikud küsimused olla  - seeriast: kas te ei tahaks olla soomalane?

Mida te loete oma lastele ette?

Poeg on juba suureks kasvanud. Aga tütar on veel väga väike, kuid juba kuulab heameelega isa laule ja jääb magama laulu "Поспи, рок-н-ролл" saatel, nii et see lugu on tema jaoks.

Мумий Тролль - Это По Любви

value="http://www.youtube.com/v/8I6ecwk3Q9M&feature=related">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/8I6ecwk3Q9M&feature=related"
type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="420"
height="332">