Selle tiitli pälvib helilooja, interpreet või muusikaelu edendaja silmapaistva tegevuse eest, mis ühtlasi on seotud ka Eesti Raadioga. Eesti Raadio annab Aasta Muusiku tiitli välja juba 24. korda.

Auhind antakse üle pühapäeval, 8. jaanuaril Eesti Raadio 1. stuudios toimuval kontserdil, mille otseülekanne on Vikerraadios kell 16.05-17.00.

Alates 2001. aastast on Ehala Eesti Heliloojate Liidu esimees, ta õpetab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kirjutab teatri- ja filmimuusikat, laste- ja „suurte“ laule.

2005. aasta oli talle ka viljakas kontserdiaasta. Tippsündmuseks kujunes suurkontsert „Päikeseratas“ Tartu laululaval, kus koos Vanemuise sümfoonikutega esinesid laulvad näitlejad, Tõnis Mägi ja ansambel „Kiigelaulukuuik“.

Järgnesid Isadepäeva kontserdid Eestis koos pianistist poja Tanel Ehalaga ning Eesti Raadio ja Jazzkaare heategevuskontsert “Aita alustada elu” Ehala muusikaga, mis aitas Pelgulinna sünnitusmaja toetusfondi koguda 100 000 krooni.

Koos saksofonist Lembit Saarsaluga esines Ehala tihti koolides, tutvustades noortele jazzi ja selle ajalugu ning andis jazzikontserte ka klubides ja kontserdisaalides.

Joonis- ja nukufilmid “Aeg maha”, “Eine murul”, “Ärasõit”, “Papa Carlo teater” jt. Olav Ehala muusikaga on pälvinud rahvusvahelisi auhindu. Muusikafilmide „Nukitsamees“ ja „Karoliine hõbelõng“ laulud on saanud hittideks.

Menukad on olnud ka muusikalised lavateosed “Sabata krokodill” (1972), “Oliver ja Jennifer” (1972), “Burattino” (1975), “Johnny” (1980, koos Jaanus Nõgisto ja Peeter Volkonskiga), “Thijl Ulenspiegel” (1987) ja “Kaotajad “ (2003).

Tema laule laulavad nii solistid, suured koorid kui ka lapsed. Detsembris valmis CD „Head lapsed need kasvavad lauluga“, kus kõlavad 24 Olav Ehala laulu Eesti Raadio laululaste esituses, keda juhendab Kadri Hunt.

Koostöö Eesti Raadioga on viljakas muuski mõttes, pressisõbralik Ehala on alati oodatud saatekülaline. 2005. aastal pälvis Olav Ehala ka Eesti Muusikanõukogu auhinna põlvkondi, maitseid ja südameid ühendava heliloomingu eest.

Möödunud aastatel on Aasta Muusikuks nimetatud erinevates valdkondades tegutsevaid muusikuid, selle tiitli on pälvinud Alo Mattiisen (1988), Erkki-Sven Tüür (1996), Tõnis Mägi (1997), Tõnu Kaljuste (1998), Rein Rannap (2002), Hedvig Hanson (2003), Helena Tulve (2004) jt.