Mida võtta, mida jätta?

Pakkimine on paljudele meist üks igavene rist ja viletsus. Mida kaasa võtta, mida maha jätta? Vastus sellele küsimusele on lihtne: mida vähem, seda parem. Võta kaasa vaid hädavajalik, aga hoolitse selle eest, et baltimaadele iseloomulik tujukas ilm su festivalielamust ära ei rikuks.

Kui ööbid telgis, tee kindlaks, et su truu telgike on ikka üleni terve ning peab vihma. Kui see nii pole, tuleb sammud seada matkapoodi, sest on juba traditsiooniks saanud, et vähemalt ühel ööl või päeval sajab Salacgrivas festivali ajal vihma.

Mugavad jalanõud! Tõsi, su kivikestega sandaalid või kõige uuemad valged tossud on ilmselt hullult ägedad, aga et Positivus toimub mere ääres ning männimetsa all, tuleb arvestada korraliku tolmuga (vihma korral mudakihiga). Nõndaks, et tuju püsiks hea ja (vaimne) tervis korras, võta kaasa üks paar jalanõusid, mis oleksid vihmakindlad, mugavad ja mille määrdumisest poleks kahju. Igaks juhuks ka paar plätusid ja tenniseid. Kontsakingadega festivalibeibesid vaadatakse pigem imelikult.

Riided – mida reaalselt vaja läheb? Paar pikki pükse, paar lühikesi, kaks T-särki, naistel kleit või seelik, ujumisriided, mitu paari sokke ja vihmajope. Ehkki Positivusest on saanud omamoodi baltikumi Coachella, kuhu tullakse oma uhkeid kostüüme näitama, siis tegelikult ajab asja ära ka minimalistlikum riidepaun.

Sääsetõrjevahend. Uskuge või mitte, aga ka Lätis on sääsed ja põllul asuvas telklas ning metsavahel kohtab neid vastikuid tegelasi liigagi palju. Et end nende verejanuliste elukate eest kaitsta, hoolitse, et sul oleks kaasas tõrje. Nii mööduvad ööd telgis magades, mitte maniakaalselt kuplasid kratsides.

Pista kotti ka vihmakeep. Või kaks, sest ilmselt unustas mõni su sõpradest selle osta.

Võta kaasa sularaha! Pangakaardiga ei pruugi saada igal pool maksta ning festivalialal on vaid üks pangaautomaat. Automaadi järjekord on aga mõnikord ligi tund või rohkem ning see kuulub Nordea pangale, mistõttu kaasnevad raha välja võtmisega ka lisatasud.

Keda kuulata, kellest loobuda?

Ka sellele küsimusele on vastus lausa absurdselt lihtne. Tee kodutööd ja tõmba endale Positivus festivali mobiilirakendus, mis on saadaval nii Androidi kui ka iOs'i kasutajatele. Rakendusest näed ajakava ning saad teha endale personaalse festivaliplaani, mis õigel hetkel sulle meelde tuletab, kui miskit lavadel toimuma hakkab. Viska pilk peale ka väiksematele lavadele, nendel esinejad pole küll kõige suuremad maailmanimed, ent nende seast võib leida absoluutseid pärle.

Kui su lemmikud esinevad suurematel lavadel, ehk Lattelecom ja Nordea, varu aega, et õigeks hetkeks kohal olla. Telklast jalutab rahulikul sammul pealavani umbes veerand tundi, arvestades rahvaste liikumist. Nõndaks tasuks olla valmis telgist lahkuma, et pealaval esinevat artisti näha, vähemalt 45 minutit enne. Nii jõuad lavani ajal, mil veel ülisuurt tunglemist pole ja saad mugavalt endale sobiva vaatluskoha sisse võtta.

Mida süüa?

Kindlasti ei ole mõtet endale moonakotti kaasa pakkida kiiresti riknevaid toidukaupu, nagu näiteks piim, juust, või jmt. Need lähevad palavas telgis päikese käes pahaks, viilujuust sulab ühtlaseks klombiks. Selle asemel kraba endale kaasa kiiresti manustatavaid snäkke, nagu vinnutatud vorstikesed, suitsuvorst, pirukad, kõvemad puuviljad, pähklid, rosinad jmt. Nii festivali- kui ka telkimisalal on olemas söögiputkad, mis pakuvad laia valikut igale maitsele. Söönuks saab nii vegan kui ka lihalemb.

Mida kindlasti teha ei tohi?