Eelmisel aastal debüütalbumi "Headache" üllitanud ja alles hiljuti Venemaa tuurilt naasnud poiste jaoks on tegu seni kõige kaugema reisiga. Loodetavasti avab see edule nii mõnedki uksed ja aknad, sest SXSW festivalilt on alguse saanud paljude maailmakuulsate artistide tähelend: Franz Ferdinand, Foster The People, Imagine Dragons, James Blunt, The Strokes, tUnE-yArDs, The White Stripes ja isegi 90ndate hittgrupp Hanson.

"See on meie esimene kontsert USAs. Huvitav, aga mina eriti suurt excitementi (elevust - toim.) ei tunnegi, kuigi see on minu lapsepõlveunistus. Pigem tahaks kõik õigesti teha ja korralikult organiseerida," rääkis 2006. aastast tegutseva bändi solist ning ninamees Vadim Ivanov. "Tahtsin ammu Ameerikasse minna, turistina, ja vaadata, kuidas seal muusikaelu välja näeb. Nüüd on hea võimalus oma reis ka esinemisega ühendada," sõnas ta.

"See on üks suuremaid showcase-festivale maailmas, nagu Tallinn Music Week, aga nii 20 korda suurem," võrdleb ta. "Paar tuhat esinejat ja seda ainuüksi muusika osas. Ühest küljest on seda põnev vaadata ja veelgi huvitavam osaleda, aga samal ajal tähendab see, et raskem on endale tähelepanu pöörata." Bändil on kohapeal olemas oma partner, kes korraldab nende promomist. "Loodame, et kõik läheb hästi. Kindlasti on see kõige suurem üritus, kus me siiamaani osalenud oleme."

Mingit imelugu suurele festivalile pääsemiseks ei eelnenudki, piisas ettevõtlikkusest. "Lihtsalt saatsime meie tutvustuse ja salvestused ning saime kutse. Minu teada oleme seal sel aastal ainuke Eesti artist," rääkis bändi solist. 

Plaan näeb ette, et kõigepealt elatakse poolteist nädalat New Yorgis ja siis nädala Texases. Peale festivali nad ühelgi laval paraku üles astuda ei saa. "Kahjuks ei saa me peale SXSW kuskil esineda, isegi mitte tasuta, sest selleks olems meil tööviisat vaja. USA piirivalvega ka eriti probleeme ei tahaks," sõnas Vadim.

USA tuurist on tema sõnul veel vara rääkida, aga poisid loodavad, et saavad lombi taga veidi oma muusikat tutvustada, kontakte koguda ja lihtsalt hästi aega veeta. "SXSW on väga hea ja lahe festival," kiidab ta. 

Reis jääb bändi jaoks tähistama ka ühe ajastu lõppu, sest kollektiivist on tagasi Eestisse naasmise järel lahkumas trummar Kirill. "Ta on väga oluline osa bändist nii musikaalses kui ka imagoloogilises mõttes. Oleme talle väga tänulikud kogu selle aja eest, mis ta meiega veetis ja kõikide ideede eest, mis ta meie muusikasse tõi," jagub Vadimil bändikaaslase suhtes vaid häid sõnu. Sellega seoses on bändil tagasi tulles tarvis käsile võtta uue trummari otsingud - kes tunneb, et see võiks olla tema, võtku aga ühendust.

Publik soovib Rioti-kuttidele edu ja kõrget lendu!