Oled kursis, mis toimub kodumaises muusika
skenes
?

Tule uuri välja!

Rada7.ee ja Tapper kutsuvad kõiki pühapäeval, 1. veebruaril, Tapperisse plaadimäele. Piletit uksel ei nõuta!

“Plaadimägi” ei ole miski uus asi, vaid pikaajaline traditsioon — iganädalane oluline kogunemispõhjus muusikasõpradele, mis toimus juba ammu enne taasiseseisvumist.

Nagu J.M.K.E. liider ja laulja Villu Tamme varasemate kogunemiste kohta on öelnud: “Plaadimägi oli omal ajal sisuliselt igapühapäevane mäss kehtiva korra vastu. Kooskõlastamatu rahvakogunemine pluss Lääne muusikaga spekuleerimine!”

Metsatöllu trummar Marko Atso meenutab, et sattus esimest korda plaadimäele aastal 1985.
“Olin siis 12 ja juba 3 aastat hevimees olnud. Vaimustus oli suur! Meestel olid samade piltidega originaalplaadid kaenlas, millest liikusid koolides ringi ainult udused mustvalged fotod.

Juba teisel nädalal ostsin endale kogutud jalgrattaraha eest Iron Maideni 1984. aasta albumi “Powerslave”. Ema käest sain muidugi riielda, kuna see maksis 60 rubla, tema kuupalk oli 90 rubla. Täpselt nii palju pidi iga plaadi eest sellel ajal välja käima ja muusikakandja oli ikka väärtus omaette.

Tutvusin seal paljude oluliste muusikainimestega, sest see oli sel ajal ainuke koht, kus liikus päris muusika. Poest polnud isegi Itaalia lugudega kassetti saada!

Plaadikal käisid ka inimesed Peterburist ja Moskvast, käisin neil hiljem seal külas ja tegin kasulikke vahetusi. Sellest hetkest, kui mäel hakkasin käima, sain aru, mis mind tegelikult huvitab.”

Kui muidu oli plaadimäe kohtumispaigaks Harju mägi, siis sellel korral on selleks klubi Tapper, kuhu tulevad kohale lisaks oma plaatidega muusikahuvilistele ning bändimeestele ja -naistele ka Eesti põnevaimad plaadifirmad, kes esitlevad oma muusikat nii plaatide kujul letil kui läbi kõlarite.

Kõlama saab erinevaid stiile, mitmele maitsele — plaadimängijate taha pääsevad alates indie muusikat laskvatest Seksoundi härradest kuni Genkani, kellega seotud plaadid kannavad leibeli nime Legendaarne.

Täna küll ei ole plaadid haruldus ega internetist informatsiooni otsimine teab kui keerukas, kuid vahetu suhtlemine on siiski hoopis midagi muud ning mõnus pühapäevane olemine on plaadimäel alati garanteeritud.

Villu Tamme sõnadega: “Pohmelliõlle libistamiseks lahedas seltskonnas oli see Tallinna parim koht!”

Raul Saaremets (Röövel Ööbiku trummar, Dj raadios ja klubis, Umblu Records produtsent): “Lisaks Plaadimäele sai ka Plaadimetsas käidud, mis Riia äärelinnas asus. Sealt sain oma esimesed The Fallid ja The Smithsid.

Aga Plaadimägi on ikkagi olulisem — seal kohtasin ma Tõnu Pedarut, kellest sai Röövel Ööbiku laulja. Kitkuks praegu Iirimal kalkuneid äkki, kui seda poleks sündinud.

Ka Tõnsoga sain Plaadimäel tuttavaks, mis samuti mu elus tähtsat rolli mänginud. Mõtle kui tore, kui pühapäeval Tapperis mingi sarnane teineteise leidmine toimub. Plaatide lappamisest rääkimata, mis on niigi iseenesest maailma üks meeldivaim tegevus!”

Hea võimalus saada kiirülevaade Eesti alternatiivmuusika hetkeseisust — plaadimägi, pühapäeval, 1.veebruaril, klubis Tapper (Pärnu mnt 158g).
Algus traditsioonide järgi kell 12.00 ja kestab kaua huvilisi jätkub. Sissepääs tasuta.