Eelmise nädala reedel kogunesid ansamblite Propeller ja Kosmikud liikmed Tallinna Linnahalli legendaarsesse stuudiosse loomingulisele koosolekule, kus otsustati ühise üleriigilise gastrolliga tähistada bändide lähenevaid juubeleid.
Viitega Propelleri liidri Peeter Volkonski hiljutisele kiiruseületamisele ja Kosmikute bassimehe Kõmmari kombele läbi tõkkepuude sõita salvestati enesekriitiline ühislaul "Surmasõit", mis jõudis täna kõikidesse raadiotesse. Loole valmib ka muusikavideo.

Propeller alustas oma tegevust sügaval nõukogude ajal, aastal 1979. Tunnustust väärib seik, et bänd tegutseb endiselt algkoosseisus. Ainuke puuduv liige on parvlaev Estonia katastroofis traagiliselt hukkunud Urmas Alender.
Propeller oli ja on tippmuusikutest koosnev progressiivne institutsioon, milles peitub mässumeelset punkhinge, intelligentsi ja kaasaegsust. Propeller põhjustas Nõukogude Eesti kultuuriametnikele kõvasti peavalu ning keelati pea sünnijärgselt. Oma terava ühiskonnakriitikaga ajab bänd ka tänastele kultuuriametnikele jänese püksi! Propa laulu sisse on kerge pääseda, aga välja ei saa. Ruja kitarrist Jaanus Nõgisto kommenteeris üht sellelaadset seika jägnevalt: "Purjus pillimeeste loll nali!".

Kosmikud on Propellerist põlvkonna võrra noorem bänd. Esimesed lood salvestati samas Linnahalli stuudios 1999. aasta sügisel. Tänaseks on Kosmikud andnud välja neli kauamängivat: "Ei Roosid" (2000), "Kuidas tuli pimedus" (2003), "Pulmad ja matused" (2006) ja "Ainus, mis jääb, on BEAT" (2008). Sel sügisel üllitab bänd juubeli tähistamiseks oma ajaloo esimese kogumiku, millel salvestusi kogu tegevusperioodist. Kosmikute 10 aastat sisaldavad koostöid väärikate rockilegendidega nagu Kauko Röyhkä ja Rein Rannap, aga ka skandaalseid perfomance'eid Joel Steinfeldti, Onu Bella ja Ines Karu osalusel ning poisikeselikku paljalt silkamist üle Tartu Muusikapäevade lavalaudade.

Kontserdid toimuvad:
30.10 Keila kultuurikeskus
31.10 Paide kultuurikeskus
6.11 Tallinn, Rock Café
7.11 Tartu, Sadamateater
13.11 Viljandi kultuurimaja
14.11 Järvakandi kultuurihall

Piletid hinnaga 125 kr eelmüügis alates 1.9 Piletilevis ja Statoilides üle Eesti.