Intervjueerisime võimalikult erineva vaatenurga ja tegevusalaga muusikainimesi: 

Helen Sildna (Musiccase) — Tallinn Music Week eestvedaja ja kontserdikorraldaja (Morrissey, AIR, Sigur Ros, White Stripes, Tricky jt maaletooja), 

Toomas Puna — staažikas SkyPlusi programmijuht

Paul Pihlak — Elwood Muusik OÜ juht, Maailmaküla festivali korraldaja

Meelis Eskola - Club Vision ja All Stars üks eestvedajatest. Üks plaadifirma AM Records (Kairit Tuhkanen ja Vaido Neigaus) omanikest, korraldanud tantsumuusikaprojekte Släm, Mad-Masterz jt.

Toomas Olljum - Ansamblite Bedwetters ja Dahling manager, Rootsi plaadifirma TMC konsultant Baltikumis; ansambli Mild liige; Balti Uue Muusika Edetabeli (BUME) eestvedaja.

Kas said sel aastal Eestis mõne muusikaelamuse?

Helen Sildna: Oo jaa! Fantastilisi muusikaelamusi olen saanud sel aastal just nimelt Eesti muusikaga: viimati näiteks Jazzkaare raames Rock Cafés toimunud Vaiko Eplik&Eliit improviseerimas koos Free Tallinn Trioga - brilliantne laiv! Plaatidest rääkides - ilmunud on kaks täiesti geniaalset ja fantastilist Eesti muusika kogumikku: nädalake tagasi ilmus "Eesti Pops", mille on produtseerinud tore muusikarühmitus 3Pead ning Aivar Tõnso kokku pandud Veljo Tormise töötluste kogumik "Laulu jäävuse seadus". Mõlemad kogumikud on siiralt ja südamega tehtud, neid kuulates tuleb taaskord tõdeda, kui head muusikat Eestis tehakse.

Toomas Puna: Enrique Iglesiase muusika jätab mind täiesti külmaks. Aga see, millised on olnud tema mõlemad live-d Eestis, neist viimane kevadel, on minu arust meelelahutuse kõrgem pilotaaž. Ammu pole näinud, et mõni välisartist publiku niimoodi "kätte" saaks. Tase!

Madonna kontserti olin juba eelmisel aastal näinud. Seetõttu oli väga huvitav vaadata, mida on aastaga muudetud. Eriti naljakas oli pärast lugeda kommentaare, et Madonna suhtles rahvaga vähe. No ta oli ikka täiesti jutuhoos, kui 2008. aasta Nizza kontserdiga võrrelda.

Paul Pihlak: Omaette elamus oli, et Madonna oli ikka veel palju igavam ja sisutühjem, kui ma kartsin. Tõepoolest, kogu elu kõige masendavam kontserdiks nimetatud asi, mida mina näinud olen.

Meelis Eskola: Ma võiks ütelda Madonna, aga mind see ei liigutanud nii väga, kui ootasin. Suurim muusikaelamus oli meie enda üritusel All Stars Summer, mis toimus augustis Tartu Laululaval, kui astus üles maailma parim hardstyle tegija Showtek. See, kuidas nad kohe rahva elama panid ja need rütmid, mis esinemise lõpuni kõlasid, oli suur meisterteos.

Toomas Olljum: Terve aasta oli erinevaid muusikaelamusi täis. Kerli kontsert Tallinnas oli hea. Mitmed huvitavad kollektiivid avaldasid oma debüütplaadi: Ewert&The Two Dragons, Bedwetters, Dramamama, Sinine jne. Popidioti video loole "Hanging On Friday" jäi meelde, Chungin &The Strap-On Faggots'i "Zehn Jahre Alt" samuti.

Kas said sel aastal väljaspool Eestit mõne muusikaelamuse?

Helen Sildna: Selle aasta parima live osaliseks sain Kölnis C-O-Pop festivalil Bill Callahani kontserdil. Ühtlasi on see ka minu selle aasta lemmikplaat: Bill Callahan „Sometimes I Wish We Were an Eagle" (Drag City) - kaunis, mõtlik, elutark ja elus muusika.

Toomas Olljum: Positivus festival Lätis ning eelkõige Instrumenti ja Brainstorm'i kontserdid jäid eredalt meelde. Kuigi plaat ilmus juba 2008.a, ostsin endale Kings Of Leoni viimase plaadi alles tänavu ning see on kohe eredalt meeles. A Campi viimane album oli samuti kuulamist väärt.

Paul Pihlak: Kahjuks olin elamuste tootmisega liiga ametis, ei jõudnud kusagile.

Meelis Eskola: Jah, ma külastasin kaht suurt välisüritust: Pirate Station Immortali Peterburis, mis on maailma suurim drum'n'bassi üritus ja Sensation White'i Ptereburis, see on maailma suurim elektroonilise tantsumuusika üritus. Need olid tõesti suured elamused...

Toomas Puna: Vaatasin Helsingis Britney Spearsi kontserti, puhtalt tööalasest kretinismist. Et kuidas töötab, mis töötab ja kellele töötab. Jälle omamoodi elamus. Kõige suurem üllatus oli see, kui ülekaalulised on Soome teismelised.

Aga kahtlemata kõige võimsam elamus oli U2 maailmaturnee avakontsert Barcelonas. Ligi 100 000 inimest staadionil. Kõik laulavad. Telesild kosmosejaamaga ja nii edasi...

---


Hea lugeja, millised olid Sinu möödunud aasta suurimad muusikaelamused?