1. Positvus festival
Kus: Salacgriva, Läti
Millal: 15.07-17.07
Kes esinevad: Iggy Pop, M83, Ellie Goulding, AIR, Liima, Mark Ronson, Years & Years, Hot Chip, John Newman, Grimes jpt.
Festivalipass maksab 73 eurot.

Lätis toimub Baltikumi suurima muusikafestival Positivus on 9 aasta jooksul niivõrd palju tuntust kogunud, et alguses ei osatud seda ettegi näha. Samuti on tegemist ilmselt ühe eestlaste suure lemmikuga, sest selle elamuse saamiseks pole vaja eriti palju vaeva näha, et suurem reis ette võtta ning samuti kõneleb iga kolmas inimene, kes festivalil vastu jalutab eesti keeles, tänu millele tekib tunne nagu polekski kodumaalt lahkunud.

Positivuse telklas leiab 24/7 aset omaette minifestival, kus jääb tihtipeale mulje, et sinu naabertelgi inimesed pole magalast veel kordagi sammu välja astunud, Pesemisvõimalustega pole Positivusel priisata, sest dušši alla pääsemiseks pead sa vähemalt tund aega ootama ning lootma, et vesi vahepeal otsa ei saa. Lihtsam on meres ujumas käia ja kindlasti endale kuivšampoon kaasa võtta.

2. Open-er festival
Kus: Gdynia, Poola
Millal: 29.06-02.07
Kes esinevad: Florence + The Machine, Bastille, Foals, Kygo, Pharell Williams, Red Hot Chili Peppers, Sigur Ros, Tame Impala jpt.
Festivalipass maksab 145 eurot

Open-er’i on Poolas korraldatud juba 14 korda ning alates 2006. aastast on festival aset leidnud Kosakowo lennujaaamas. Asukoha poolest jääb Open-er küll Positivusele alla, kuid selle ürituse esinejatenimistu ning vastavalt sellele ka piletihind tasuvad ennast kindlasti ära.

3. Sziget festival
Kus: Budapest, Ungari
Millal: 10.08-17.08
Kes esinevad: Rihanna, Muse, David Guetta, Sia, Die Antwoord, Kaiser Chiefs, Afrojack, Jake Bugg, Crystal Castles jpt.
Festivalipass maksab 250 eurot

Sziget kestab terve nädala ning kindlasti on see sobilik inimestele, kes tunnevad, et paar päeva festivalide nautimiseks jääb väheks. Sel üritusel on massiliselt inimesi ehk pealava ette või isegi kuhugi publiku keskele pääsemiseks peab korralikult jõudu ja kannatust varuma, sest tegemis on pika protsessiga ning suure tõenäosuysega kaod sa seal lihtsalt kaod rahvamassi sisse ära. Enda närvide säästmiseks ja parema elamuse saamiseks on lihtsam vaadata artiste väiksematel lavadel.

See festival ei maga kunagi — koguaeg on võimalik peale artistide kuulamise teha ka teisi põnevad tegevusi nagu näiteks joogat, proovida Tai Chid või Ungari folktantsu. Sziget on ideaalne alternatiiv tavalisele turismireisile.

4. Nos Alive festival
Kus: Lissabon, Portugal
Millal: 7.07-9.07
Kes esinevad: Radiohead, Arcade Fire, Pixies, Robert Plant and The Sensational Space Shifters, Four Tet, Hana jpt.
Festivalipass maksab 120 eurot

Lissabonis rannaäärsel alal toimuv Nos Alive on oma asukoha poolest üks ideaalsemaid. Ürituse ööbimiskohad asuvad festivalialast eemal, kuid selle jaoks on kindel transport, mis inimesi ühest kohast teise sõidutab ning hämmastaval kombel see süsteem ka toimib. Olenemata faktist, et Nos Alive on mõeldud eelkõige artistide kuulamiseks, on ka sel üritusel võimalik oma aega teisiti sisutada. Publiku suureks lemmikuks kujunenud karaoke jaoks on pühendatud tervelt eraldi hoone, kus paljud festivalinautlejad oma aega veedavad ning peale paari jooki superstaarideks muutuvad.

5. Fib
Kus: Benicassim, Hispaania
Millal: 14.07-17.07
Kes esinevad: Band Of Skulls, Biffy Clyro, Bloc Party, Disclosure, Major Lazer, Massive Attack, Echo & The Bunnymen, Jamie XX, Kendrick Lamar, La Femme jpt
Festivalipass maksab 147,5 eurot

Fib on festival, mis toimub kuldse päikese all. Tänu ideaalsele kohale, on hiigelürituse külastajatel võimalik päeval päikest võtta ja vees sulistada ning hiljem õhtuhämaruses hoolikalt selekteeritud artiste nautida. Ainsaks probleemiks on ilmselt see, et varahommikul kütab päike telgi tulikuumaks ning tänu sellel on pikem uinak välistatud. Üleüldiselt valitseb festivalil soe ja mõnus õhkkond, mille loovad soe kliima ja meeleolukad melomaanid.

Lisainfo:
http://www.fiberfib.com/en/

6. Flow
Kus: Helsingi, Soome
Millal: 12.08-14.08
Kes esinevad: Savages, Paula Temple, The Last Shadow Puppets, New Order, Daughter, Thee Oh Sees, The Kills, Massive Attack & Young Fathers, CHVRCHES jpt.
Festivalipass maksab 175 eurot

Flow festivali nägemiseks peab kõigest enda põhjanaabritele külla minema, kuid passi hind on selle kestvuse kohta üsna krõbe. Ürituse algusaastate keskenduti džässile, kuid tänapäevaks on sellest väljakujunenud väga mitmekülgne festival, mis tõmbab hipstereid kui magned. Flow üheks eripäraks on selle linnalik meelestatus.

7. Lowlands
Kus: Biddinghuizen, Holland
Millal: 19.08-21.08
Kes esinevad: LCD Soundsystem, Eagles Of Death Metal, Oh Wonder, Sum 41, James Blake, Causes, Chase & Status, Warpaint jpt.
Fesivalipass maksab 175 eurot

Lowlandi on korraldatud juba 23 aastat ja müstilisel kombel on selle piletid tihtipeale juba enne esinejate avalikustamist välja müüdud. Üritus ise meeldib külastajatele väga, tänu millele on kohapeal võimalik kohata inimesi, kelle jaoks see on juba mitmes kord sel festivalil. Üleüldine problem seisneb selles, et söök ja jook maksavad üritusel väga palju, tänu millele pole Lowlands tavapäraselt nii palju noori kui paljudel teistel muusikafestivalidel.

8. Pukkelpop
Kus: Kiewit-Hasselt, Belgia
Millal: 17.08- 20.08
Kes esinevad: Scuba, DJ Fresh, Dua Lipa, Our Last Night, Cage The Elephant, Roisin Murphy, Opeth, Dead!, Craig David’s TS5, Chemical Brothers, Mastodon jpt.
Festivalipass maksab 199 eurot

Pukkelpopi festivali üks põhilistest eesmärkidest on inimestele tutvustada uusi bände. Nimelt esineb üritusel lisaks suurtele nimedele ka mitmeid tundmatuid kollektiive. See muudab terve esinejate nimistu palju kirevamaks ning jätab publikule ka palju avastamisrõõmu. Terve ürituse vältel toimub ka üks huvitav kampaania — inimesed, kes on kõige “rohelisemad” ja tegelevad telkimisalal taaskasutusega, võivad võita lavataguse tuuri.

9. Roskilde festival
Kus: Roskilde, Taani
Millal: 25-06- 02.07
Kes esinevad: Macklemore & Ryan Lewis, Neil Young + Promise of The Real, PJ Harvey, Tenacious D, Wiz Khalifa, Mac Demarco, Miike Snow, Santigold, Peaches, Damon Albran jpt
Festivalipass maksab 270 eurot

Roskilde on melomaanide poolt üks hinnatumaid festivale Euroopas ja selleks on nii mitmeidki põhjuseid. Suurima plussina mängib iga bänd laval vähemalt tund aega, mis on küll väiksemate bändide jaoks omamoodi väljakutse, kuid publik on selle ettekirjutisega enam kui rahul. Lisaks on Roskilde ajakava üles ehitatud nii, et väga paljud esinejad omavahel ei kattuks ning tänu sellele saavad festivalikülastajad ilma massilise rabelemiseta rahulikult ühelt kontserdilt teisele liikuda.

10. Pinkpop festival
Kus: Landgraaf, Holland
Millal: 10.06-12.06
Kes esinevad: Robin Schulz, James Morrison, Rammstein, Paul McCartney, Lionel Richie, Kygo, James Bay, Puscifer, Ghost, Skillet jpt
Festivalipass maksab 195 eurot

Pinkpop on maailma vanim iga-aastane festival, mis sai avalöögi juba aastal 1970. Selle festivali ametlik värv on roosa, kuid selle värvi logo nägemisega asi ei piirdu. Paljud festivali külastajad kannavad roosasid särke, mütse, prille ning isegi värvivad enda juukseid vastavat värvi. Festivali värvigammast ja nimest ei tasuks aga valesti aru saada, sest Pinkpop on tuntud kui karmide rokimeeste meka.