Sügisel oodatakse Rakverre sumo MM-ile tõuklema sõna otseses mõttes kaalukaid tegelasi. Aga veel enne, suvel, korraldab kreisilinn laulupeo. Ja mitte lihtsalt laulupeo, vaid maailma esimese punklaulupeo.

Üllataval kombel on punklaulupeo sünniidee seotud ei kellegi muu kui Anton Hansen Tammsaarega. Mis Tammsaarel pungist või pungil Vargamäe Andresest?

“See mõte tuli pähe pärast “Vargamäe kuningriigi” esietendust, kui istusime Tammsaare majamuuseumi õuel. Pidasime järelpidu ja möirgasime laulda. Neid vanu laule, mida oma nooruses kuulasime,” meenutas punkariminevikuga lavastaja ja punklaulupeo ideeline isa, Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe.

Punklaulupeo esinejate seas on Saaremäe sõnul kõik meie pungikotkad, kes tõestavad, et kuuldused nende väljasuremisest on alusetud. “Villu Tamme, Tõnu Trubetsky, Hardi Volmer, Hendrik Sal-Saller, Peeter Volkonski… Nende kõigiga on mul asjad selgeks räägitud,” loetleb Saaremäe. Täpsustades, et ise nad laval ei jaura, vaid on andnud loa oma loomingut esitada ja kohale kutsutud autoritena, nagu laulupeol ikka kombeks.

Kõiki lugusid saadab sümfooniaorkester. Repertuaaris on nii koorile ja orkestrile seatud punklaule, nagu Villu Tamme “Tere, perestroika” ja Tõnu Trubetsky “Pille-Riin”, kui ka pungilikus võtmes esitatavaid koorilaule, näiteks Miina Härma “Tuljak” ja Mihkel Lüdigi “Koit”.

Kui üldlaulupeo lõpetab alati Ernesaksa “Isamaa”, siis punklaulupeo lõpulauluks on Saaremäe plaaninud Sex Pistolsi “Anarchy in UK”. “See oleks ainuke lugu, mida ei laulda eesti keeles,” lisab ta.

Pärast laulupidu annavad eraldi kontserdi Saaremäe enda punkbänd Streptococcus Pyogenes ning legendaarne Singer Vinger.

Rakvere linnavalitsuse arendusspetsialisti Inge Peebu sõnul on praeguseks registreerunud tuhatkond lauljat.