Türgi on teatanud, et ei osale 2013. aasta Eurovisioonil, kuna peab ebaausaks reegleid, mille kohaselt pääsevad suurriigid Saksamaa, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia ja Suurbritannia automaatselt lauluvõistluse finaali, samas kui ülejäänute saatus jääb žürii ja televaatajate häälte otsustada.

Eurovisiooni ekspert Olavi Pihlamägi leiab usutluses Õhtulehele, et Türgi põhjendus võistlusest kõrvale jäämiseks on naeruväärne, sest teada ju on, et otsepiletiga finaalis osalevad riigid on lauluvõistluse suurimad rahastajad. "Itaalia puhul ma pole nii väga veendunud, et asi on rahas, neil võib olla ka maine küsimus, aga Hispaania, Saksamaa, Prantsusmaa ja Inglismaa tasuvad kõige rohkem liikmemaksu EBUsse [Euroopa Ringhäälingute Liit]. Kujutage ette, kui mõne suure riigi lauljat pole finaalis – kohalikku publikut ju ei huvita, kas Bosnia ja Hertsegoviina laulja saab edasi või ei," sõnas Pihlamägi ja lisas, et kui otse finaali pääsevalt viielt riigilt jääks raha saamata, oleks Eurovisionil jama majas.

Kuigi Pihlamägi ütleb, et pole Eurovisioni puudutavate vandenõuteooriatega seni kaasa läinud, möödab ta, et peale raha on sageli mängus siiski ka geopoliitilised tagamaad, mis seab kahtluse alla, kas alati jagatakse finaalikohti siiski päris õigetel alustel. "Ma tunnen küllaltki hästi seda tabelite süsteemi, aga eelmisel aastal jäin hätta – ei suutnud mingi valemiga mõista, kuidas saadi punktid, mille alusel järjestati kohad poolfinaalis ja finaalis," sõnas Pihlamägi, kes on enda sõnul teistegi riikide Eurovisiooni fännklubide liikmetega arutanud, et rahvahääletuste ja žürii punktide summad ei ole mõnikord klappinud.