Mis sel ammusel 1997. aastal Tallinna peoskeenes toimus, et tekkis vajadus Mutant Disco sünniks?

Enne mind oli Tallinnas teiste korraldajate kutsel käinud veel Inglise DJ-sid nagu Ray Keith, Gilles Peterson, Bob Jones. Ma käisin esimest korda Tallinnas juulis 1996 Zelluloosis tehasehoonepeol, Raul Saaremets kutsus. Selle käigu ajal tutvustas ta mind klubi Hollywood suundadega ja ma otsustasime teha seal igakuise peo, kuhu ma kutsun oma tuttavaid külalisesinejateks. Peo nimi oli House Of Rhythm ja minu meelest tegime seitse või kaheksa pidu selliste külalistega nagu Basement Jaxx, Robert Owens ja A Man Called Adam. Juba enne meid toimus seal rohkem teknomuusika suunitlusega igakuine pidu Heaven & Hell.

Kui Hollywood otsustas House Of Rhythmi pidudest loobuda, sest külastatavus oli kukkunud kõigest tuhande kanti, tahtsime pidusid edasi teha. Mul oli palju sõpru ja kontakte, keda kutsuda siia suurepärasesse, kuid rikkumata peolinna. Õhkkond oli siis eriline: kõik oli võimalik, noor publik oli nii avatud suhtumisega ja janunes reivimise järele.

Niisiis otsisime sobivat kohta ja ühel päeval jalutasime Von Krahli Peeter Jalaka kontorisse. Kõigepealt oli ta veidi skeptiline selles suhtes, et tema kultuuritemplis toimuks disko, aga rääkisime Rauliga ta ära, et tulemas on kunsti ja muusika sündmus.

Pidu sai nime 1980-ndate alguse New Yorgi põrandaaluse muusika kogumiku järgi. Miks?

Mõte panna peole selle plaadi järgi nimi lihtsalt turgatas mulle pähe. Selle nime juures on suurepärane, et ta eeldab muundumist ja seetõttu viitab nii minevikule kui ka tulevikule. Ja on piisavalt ebamäärane, et jätta muusikalist mänguruumi.

Juba esimene Mutant Disco oli oma aja kohta ilmselt väga kõva esinejate koosseisuga. Kuidas olete jaksanud lippu kõrgel hoida ja mitte loobuda?

Ei, mitte ühtegi loobumismõtet. Muidugi on 15 aasta jooksul olnud tõuse ja mõõnu, populaarsuselained, mis kattuvad peamiselt ulatuslikumate muutustega Eesti ühiskonnas ja klubikultuuris. Näiteks ajad, kui on olnud liiga palju sündmusi ja uusi klubisid, samal ajal on inimeste sissetulekud vähenenud.

Viis-kuus aastat tagasi tuli peale uus ja oluline põlvkond korraldajaid ja DJ-sid. Minu meelest need noored ärgitasid meid jätkama. Nad pole konkurendid, vaid kaasamõtlejad, peame neid oma sõpradeks. Teine meie pikaealisuse põhjus on nii kolme aasta eest tehtud otsus teha pidu iga kuu eri kohas. See värskendas. Ja kui Siim Nestor mõne aasta eest punti tuli, siis see andis ka teise vaatenurga asjadele.

Kui palju igakuine peokorraldamine teie ajast võtab?

Ilmselt rohkem, kui arvata osatakse. Ma mõtlen siin esinejate ja kohtade valikut. Siis artistide broneerimine, lennugraafikud, asjaajamised klubipidajatega, peo produktsioon ja reklaam alates plakatikujundustest Facebooki kutseteni. Pakun, et kord kuus peo tegemine võtab igaühelt nädala.



Mutant Disco 15

SÜNNIPÄEVAPIDU
Toimub täna õhtul Von Krahli kahel korrusel
Teatrisaalis: Pepe Bradock (Atavisme/Prantsusmaa), Rhythm Doctor, Raul Saaremets
Baaris: Kalm, Siim Nestor, Haigla DJs: Ats, Kris, Jan