Saaremaa vallavalitsus ei lubanud tänavu I Land Sound korraldajatel oma iga-aastast kultuurifestivali korraldada. Valla kommunikatsiooninõunik Valmar Kass sõnas, et põhiliseks probleemiks oli see, et korraldaja ei suutnud vallavalitsust veenda, et nad suudavad tagada külastajate vahel mõistliku vahemaa.

Valla vaatenurgast osutus probleemseks ka telkimisala, mis jäi üritusealast väljapoole. Kohaliku omavalitsuse töö on tagada ka tervisealane ennetustöö oma elanike seas ja seda antud sündmuse ärajätmisega ka tehti.

Aga I Land Sound ei jätnud asju sinnapaika ning nädalavahetusel, mil pidi festival toimuma, korraldati ettevõtte suvepäevad ja talgud.

Möödunud reede pärastlõunal Orissaares I Land Soundi toimumiskohas käisid talgud, vähemasti nii korraldajad seda ise nimetasid.

"Meil on sellel nädalavahetusel talgud ja oma MTÜ suvepäevad. Saatsime sadakond kutset oma headele abilistele, kes on suure töö teinud ja kes on panustanud. Teeme heakorratöid ja meid on 50 kohal ehk tuleb õhtul natuke rohkem. /.../ Need talgud on tasuta ja vabatahtlikkuse alusel," selgitas Paap Uspenski, kes on I Land Soundi festivali peakorraldaja, "Aktuaalsele kaamerale".

Uspenski enda sõnul saatsid nad talgukutsed välja parimatele sõpradele ja ootavad Orissaarde suurusjärgus 200 talgulist ehk ka pidulist. Korraldajate kinnitusel nad polegi kohustatud kinnise ürituse korraldamiseks mingit luba taotlema.

Saaremaa Vallavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluääre sõnul ei ole vallavalitsuse hinnangul olnud tegu avaliku üritusega.

"Eelmisel nädalavahetusel toimunud üritusele avaliku ürituse loa taotlust vallavalitsusele ei esitatud, mis tähendab seda, et tegemist võis ilmselt olla korraldajate põhikirjaliselt lubatud tegevusega oma territooriumil. Sealjuures ei saa me ka kommenteerida turvalisuse aspekti, kuna tegu on meie andmetel kinnise üritusega," kommenteeris Põlluäär.

Saaremaa vallavalitsuse järelevalve teenistuse juhataja vestles ürituse teemal ka kohaliku politseijuhiga, kelle sõnul käis ka patrull kohapeal kontrollimas ja suurüritust seal nende sõnul ei olnud.