Traditsiooniliselt anti Eesti Muusikanõukogu preemiad üle rahvusvahelisele muusikapäevale pühendatud tseremoonial ja seda viiendat aastat koos Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemiatega.

Eesti Muusikanõukogu preemia laureaadid:

- Heliloomingupreemia: Arvo Pärt
- Interpretatsiooni preemia: Neeme Järvi
- Preemia muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest: Marje Lohuaru

Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastaauhindade laureaadid:

- Jüri Reinvere – ooperi Puhastus esiettekanne Soome Rahvusooperis
- Margo Kõlar - heliteos Tornikellade laul ning elektronmuusika arendamine
- Ansambel Resonabilis - sisukas kontserttegevus ja Eesti uue heliloomingu kõrgetasemeline esitamine
- Mati Turi - säravad ooperirollid ja mitmekülgne kontserttegevus nii Eestis kui välismaal
- Meelis Vind - mitmekülgne interpreeditegevus
- Kristel Pappel - kaalukad artiklid muusikateatrist
- Mari Tampere – pikaajaline ja tulemusrikas töö viiulipedagoogina ning interpreedina
- Helen Sildna - muusikaettevõtluse edendaja ja silmapaistev korraldustegevus
- Olari Elts – oratooriumi Paulus ettekanne ja särav ERSO hooaeg külalisdirigendina

Tseremoonial, mida ETV ka otse üle kandis, esinesid Tallinna Kammerorkester, Iris Vesik, ansambel U:, VindPower, Anne-Liis Polli improvisatsiooniansambel. Dirigent ja kunstiline juht oli Risto Joost, lavastaja Eva Klemets.

Eesti Muusikanõukogu (EMN), mis katusorganisatsioonina ühendab Eestis tegutsevaid muusikainstitutsioone, annab üheteistkümnendat aastat välja muusikapreemiaid tunnustamaks eesti muusikuid või muusikainstitutsioone kogu nende senise tegevuse eest. Žürii, kuhu kuulub EMN juhatus ja teotajate esindajad, valib preemia laureaadid Eesti Muusikanõukogu liikmete poolt üles seatud kandidaatide hulgast.

EMNil on pikaajaline koostöö Eesti Autorite Ühinguga ja Merko Ehitusega, kes toetavad vastavalt heliloomingu preemia väljaandmist 2003.aastast ja interpretatsioonipreemia väljaandmist 2005.aastast. Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital toetab preemiat muusikaelu jaoks olulise ja väljapaistva tegevuse eest aastast 2006. Žürii, kuhu kuulub EMN juhatus ja teotajate esindajad, valib preemia laureaadid Eesti Muusikanõukogu liikmete poolt üles seatud kandidaatide hulgast.

Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital, mis on üks kaheksast kultuurkapitali sihtkapitalist, annab 1995. aastast välja aastapreemiad enim silmapaistnud isikutele. 2012. aastal anti välja 9 aastapreemiat.

Rahvusvaheline muusikapäev algatati 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu (IMC) tolleaegse presidendi legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel. Ülemaailmset muusikale ja muusikutele pühendatud päeva tähistatakse üleilmselt iga aastal 1.oktoobril.