Delfi ajas törts juttu Supernova bändiliikmetega.

Rainer Michelson
(laul, kitarr),
Vilho Meier
(kitarr) ja
Priit Sootla
(laul, klahvpillid) leidsid aega, et kõigest toimuvast pajatada.

Mis teie nimi tähendab?
Rainer: Nimega seotud küsimuste eest vastutab Vilho…

Vilho: Lühidalt tähendab supernoova järgmist… Kui üks täht (piisavalt suur, vähemalt 5 korda suurem kui meie Päike) sureb, tõmbub ta kõigepealt korra kokku ja siis plahvatab hoomamatu energia ja kiirusega laiali, paisates ruumi täheaine ja lööklaine.

Lööklaine võib kosmoseruumis asuvates gaasipilvedes tekitada uusi tihedamaid kohti, millest omakorda võib alguse saada uue tähe sünd või siis olemasolevad süsteemid lõpetavad oma eksistentsi.
Vanast tähest saab, sõltuvalt massist jällegi, kas neutrontäht või must auk. Plahvatus käib kähku, aga supernoovat võib vaadata veel pikalt-pikalt. Tuhandeid aastaid.

Mingi nö põnevusfilm on tehtud, mis ekslikult räägib sellest, kuidas Päike sureb ja tekib supernoova. Tegelikult Päikese surma puhul hakkab ta paisuma ja paisuma ja paisuma, kuni päikesesüsteemi enda alla neelab. Lõpuks saab temast valge kääbus.

Pange Google’ pildiotsingusse sõna “supernova”, peaks ilusaid pilte tulema küll.

Mis see nimi teie kohta ütlema peaks?
R: Nimega seotud küsimuste eest vastutab Vilho…
V: Ilu!
P: Ei pea midagi ütlema, lihtsalt trendikas nimi!

Kas te olete ühe või kahe “o”-ga?
R: Lühiduse mõttes ühega.

Mis on teie senised saavutused (kohad tabelites)?
V: Rainer vastab.

R: Oleme olnud enam-vähem kõikides raadiote tabelites. Kohtade üle ei ole arvestust pidanud. Peale “raadiosaavutuste” on meil ka paar “telesaavutust”.
Meie lugu “Tõstan näpu” on suve algusest olnud Reporteri ilmateate tunnusmuusika. Meie teine lugu “Kuu” on seriaali “Kelgukoerad” tunnusmuusika.

Tõusite tõesti nagu supernova tundmatusest tabelitesse. Kes te sellised olete?
R: Inimesed…….vist?
V: Noh, kui norida, siis supernoova tundmatusest ei teki… Oleme ennast kogunud vaikselt ja siis lagedale tulnud.
P: Meil on heameel, et nii läks. Oleme tegelikult muusikaga tegelevad inimesed, kes üritavad oma tööpostil karjääri teha nagu teised inimesed oma töövaldkondades.

Kaua koos mängite?
R: Selle nime all üsna lühidalt, aga mängime niikaua kui üksteisest ära tüdineme. Praegu on mesinädalad!

Iseloomustage teineteist lause-kahega.
R: Vilho — üks väheseid mõtlemisvõimega soolokitarriste kes loo kestel koguaeg ei soleeri.
Mati — väga pop rahvamees.
Priit — suurepärane klahvpillur ja ennekuulmatult andekas orienteeruja mobla GPRS järgi.
Karvin — uskumatult tore trummar.

V: Rainer — bändi seersant; loominguline liider.
Priit — rahulik nahaal.
Karvin — keeruline ja musikaalne trummar.
Mati — lõbus, lihtne ja sõbralik poiss.
Vilho — tudeng

P: Rainer on põhimõttekindel ja kindlate veendumustega inimene. Samas on tal piisavalt ülbust, et edasi püüelda.
Vilho jälgib, mis bändis toimub ja annab nõu kuidas soundi parandada. Ka põhimõtetega tüüp ja enesekindel.
Mati on koguaeg hästi avatud, nii prooviruumis, kui ka laval. Peaasi, et pulli saab teha ja selle eest ka makstakse.
Karvin on kindla käega trummar. Temast ei jää maha ega ka liigu ette ükski teine bändis olev liige. Väga sõbralik ja abivalmis.
Priidu kohta andmed puuduvad.

Mis värk teil on — osa lugusid kirjutab Rainer, osa Urmas Jaarman (Smilers), osa Hendrik Sal — Saller. Osa lugusid laulab Rainer, osa Urmas. Aga lava peal on bassimees hoopis üks teine mees.
R: Sellega on jah keerulised lood aga ma üritan seletada.
Hendrik on kirjutanud meie lugudele tekstid (6-le plaadi loole) ning on meie plaadile ka produtsendiks.
Urmas on lavaväline taustajõud, kellega mina olen juba ammustest aegadest peale lugusid kirjutanud. Seega muusikaline osa tuleb meie käest. Kuna Urmas ise on seotud Smilersiga, siis on meil au koos mängida laval hoopis Matiga, kes on ka käsitlematult sheff tüüp.
Tegelikult saaks sellest küsimusest ja vastusest ühe korraliku romaani valmis aga jätaksime selle edaspidiseks. Lühiduse mõttes piirdukski sellega.

P: Selles ei ole midagi imeliku. Kõik kes on kauem selles bändis olnud, ongi oma lugudega sellele bändile oma imago ja soundi loonud. Minuarust teevad nad seda väga hästi ja las teevad edasi. Kuna osasid pillimehi ei jagu lihtsalt korraga igalepoole, siis aegajalt toimub pillimeeste vahetus. See on bändinduses tavaline.

Kuidas oma muusikat kirjeldate? Mis zhanriks end kvalifitseerite? Mida ise kuulate?
R: Ma üritaks igasugusest klassifitseerumisest hoiduda. Kirjutame selliseid lugusid, mis meil tuleb. Ise kuulan igasugust muusikat, kuid suuremat sorti lemmikud on olnud Beatles, Rolling Stones, Blur/Oasis, Supergrass (ja muud Briti pundid), Nirvana, Queen jne ning ohtralt muud 50-te 60-te tegelasi kelle nimed praegusel ajal ei ütle inimestele kahjuks mitte midagi.

V: Zanr on minu jaoks suht keeruline mõiste. See võiks täpsustav olla, aga samas ei ütle ikkagi midagi, kui liiga täpseks minna. Liiga piirav on ennast kuskile kitsasse alasse lahterdada. Olen kohanud liigutust: neo-death-power metal. Võib-olla, on viga minus, aga ma ei saa sellest aru. Eks sel puhul on alati muusika teoreetikud tööd saanud. Me mängime, öelge, mis see on — minumeelest rock?
Ise kuulan rocki, britipoppi, bluesi, rock’n’rolli, funki, biitmusa ja tegelikult mida iganes meeldib. Olles kitarrist, kuulan ka rohkem kitarriga seonduvat.
Hiljutine absoluutne lemmik uutest tegijatest on Doyle Bramhall II. Rohkem ei viitsigi välja tuua. Kõik ülejäänud on just need, kelle mõjutusi Bramhalli loomingust ja mängust läbi kostab.

Jagan arvamust, et kogu meie tänapäeva muusika on välja kasvanud mustade muusikast — bluesist. Mingis dokfilmis küsiti Fats Domino käest, et ohoo, kuidas te selle uue stiili, rock’n’rolli leiutasite?? Fats vastas, et tema on seda juba viimased 20 aastat Mississippis mänginud ja seal nimetatakse seda rhytm’n’bluesiks… Küsimus esitati aasta 1950 keskpaiku.

Eks seda kõike, mis me kuulame, võib läbi kuulda ka Supernova kontsertitel, miks mitte ka plaadilt. Üllatus-üllatus, mängime seda, mis endale meeldib.
P: Mõned nimetavad seda ameerikalik britipop. Nii ta võib jäädagi. Isiklikult kuulan sellist muusikat, mida ise mängida ei oska.

Kas MTV-sse lähete?
R: Muidugi.

Mis plaat see teil on?
R: Esimene plaat, kus on peal 12 lugu. Ja loodame, et sinu uus lemmik plaat.

Omapärane ümbris on teie plaadil — lahtised lehed. Mis point sellel on?
R: No esiteks saab vahetada plaadi kaant. Teiseks saab lahtisi lehti ära raamida ja seinale panna. Kolmandaks saab lahtistest lehtedest lennukeid teha. Neljandaks saab lahtisi lehti kinkida/kasutada kinke paberina. Viiendaks saab neid lehti tarvitada igasugusteks plaanivälisteks toimetusteks jne jne.

V: Koledamad saad rebimata ära visata. Ilusamad plaadi kaaneks panna. Nii sees kui ka väljaspool. Eriti lõbus on, kui plaat maha kukub — jälle järjekord segi ja peab otsast laduma hakkama. Ehitada võib ka maja.

P: Plaadiomanikul võiks olla natuke rohkem lehitsemist ja lugemist lugude kuulamise kõrvalt.

Kus teid kuulda ja näha saab?
R: Lähimad etteasted on uue plaadi presentatsioon KUKU klubi ees 23.novembril kell 17.00. See üritus on tasuta ja oodatud on kõik huvilised.
25.11 Rock Cafes plaadi esitluskontsert, kahjuks mitte nii tasuta. Seal saab siis pikema kontserdi ja …
V: Jälgige Supernova kodulehte, kus peaks kõige värskem info olemas olema.
Ja näha saab meid tuhandete aastate kaupa!