4.-14. juunini kestva festivali “Eduard Tubin ja tema aeg” üheksa kontserdi kavas on 1944. aastal Rootsi emigreerunud eesti helilooja Eduard Tubina (1905-1982) helilooming kõrvuti tema kaasaegsete heliteostega.

“Tubin on üks kahekümnenda sajandi suuremaid sümfoonikuid koos Sibeliuse, Nielseni või Šostakovitšiga,” kirjutab festivalitervituses dirigent Neeme Järvi, Rahvusvahelise Eduard Tubina Ühingu presiidiumi esimees.

Festivalil esitavad 20. sajandi eesti ja maailma muusikat Tallinna Keelpillikvartett, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), dirigendid Neeme ja Paavo Järvi, pianistid Peep Lassmann, Vardo Rumessen ja Age Juurikas, tšellist Teet Järvi, viiuldaja Arvo Leibur, flötist Maarika Järvi. Festivali külalissolistid on Hiina viiuldaja Xiang Gao, Jaapani pianist Chitose Okashiro ja Iisraeli pianist Aleksander Markovitš, ka külaliste kavas on eesti muusikat.

“Festivali üheks tippsündmuseks kujuneb tõenäoliselt Tubina Esimese viiulikontserdi ettekanne Xiang Gao ja ERSO esituses Neeme Järvi juhatusel 11. juunil”, ütles ETAle festivali kunstiline juht, Tubina Ühingu juhatuse esimees Vardo Rumessen ETA-le.

“See on erakordselt mõjuv ja romantiline teos, arvan, et see üllatab paljusid, kes arvavad, et Tubina muusika on raske ja traagiline. See on üks ilusamaid põhjamaade viiulikontserte, mida võiks võrrelda Sibeliuse viiulikontserdiga ning mida meie laiem muusikapublik ei tunne”, rääkis Rumessen.

Rumessen tõstis esile ka küüditamise mälestuspäeva kontsert-aktuse Estonia kontserdisaalis 14. juunil, kus kantakse Neeme Järvi juhatusel ette Tubina “Reekviem langenud sõdurite mälestuseks”. Kontsert-aktuse juhatab sisse Riigikogu aseesimees Tunne Kelam. Kontsert-aktus on tasuta, selle kannab üle Eesti Televisioon.

Alates 4. juunist tutvustab Rumessen Klassikaraadios igal festivalipäeval algusega kell 13 sama päeva kontserdi kava.

Festivali korraldavad Eesti Kontsert, Rahvusvaheline Eduard Tubina Ühing ja ERSO. Festivali patroon on Rootsi suursaadik Eestis Elisabet Borsiin Bonnier.