Riton, kodanikunimega Henry Smithson jõudis laiema avalikkuse ette kaks aastat tagasi, mil nägi ilmavalgust tema ja Aafrika juurtega lauljatari Kah-Lo ühine singel „Rinse & Repeat“. „Twitter ja New York,“ sõnavad muusikud mainekale Briti väljaandele New Musical Express (NME) koostöö algusest. „Resideerume mõlemad New Yorkis. Kah-Lo kirjutas mulle Twitteris, saatis mõned demod, mis mulle väga meeldisid ja otsustasime dringile minna. Järgmisel päeval salvestasime poole tunniga oma esimese ühise singli, mis nomineeriti Grammydele,“ räägib Riton.

Lugu jõudis kiirelt tantsumuusika edetabelite tippu ja kostus nii raadiokõlarites kui tantsupõrandatel. Ühine looming sai kirja vaid kaks nädalat tagasi ilmunud kauamängivale „Foreign Ororo“, kust leiab ühtekokku 14 lugu. Albumi neljas pala „Ginger“, mis parajasti muusikute esimese suure hiti jälgedes tippu pürgib, kõlas algselt hoopis teistmoodi. „Esimene versiooni oli üpris aeglane. Sarnaselt „Fake ID-le“ (lugu värskelt albumilt – toim.) tegi loo esimese töötluse Kah-Lo ja andis selle seejärel mulle üle. Tavaliselt on asi selles, et kui ma träkke ei töötle, näiteks ei tuuni vokaale kõrgemaks või ei mängi nendega muudmoodi, pole lood nii kaasahaaravad ja energilised,“ räägib Riton.

Kogu Ritoni looming on produtseeritud 80ndatest pärineval tehnikal. „Sellest ka see saund. Muidugi sekka palju mõjutusi acid house’ist, afrobeat’ist ja varasemast Chigago (bänd – toim.) loomingust,“ räägib Smithson oma tänase helipildi kujunemisest. Kus on kõige pöörasem koht, kus artist oma loodud muusikat siiani kuulnud on? „Byron Bay’l Austraalias. Olime parajasti väljas hommikust söömas kui auto sõitis meist mööda ja „Ginger“ kostus täisvolüümil üle terve tänava. Mõtlesime, et see on väga naljakas ja see on väga veider. Ja siis, reaalselt kaks minutit hiljem sõitis teine auto mööda ja me mõtlesime, et mida helli!?“ meenutavad Riton ja Kah-Lo muiates.

Kuidas kostuvad Ritoni megahitid tantsupõrandal, saab teada juba täna õhtul, 26. oktoobril Kultuurikatlas, kus biidimeister Suurbritanniast isiklikult üles astub. Kontserdikoha uksed avanevad külastajatele kell 22:00, lisaks esinevad MHKL (Grind), NIX & JONNY ning Bianca residendid QrX & Saulus.