Eelmistel aastatel on võistluse hindamissüsteem olnud valdavalt sama. Professionaalsete žüriide ja rahvahääletuse tulemused on liidetud ja punktidena esitatud nende kahe kombinatsioon.

Alates 2016. aasta Eurovisionist annavad nii televaatajad kui ka žüriid oma tipp-punktid eraldi. Seega, iga riigi otsestuudiost edastatakse vaid professionaalse žürii 8, 10 ja 12 punkti. Kõikide osalevate riikide vaatajahääletusel saadud punktide summad liidetakse ja lisatakse tabelisse.

Kui iga riigi esindaja on žüriipunktid välja hõiganud ja esialgne edetabel moodustunud, alustavad saatejuhid rahvahääletuse tulemuste esitamist. Punktid jagatakse liidetult laulude kaupa. Alustatakse kõige vähem punkte saanud laulust ning liigutakse järgemööda nimekirja tippu.

Eurovisioni korraldusmeeskonna sõnul on muudatus ette võetud võistluse põnevamaks muutmise eesmärgil.

"See uus lugude hindamise viis on suur samm edasi, nii parema telesaate kui ka põnevama võistluse kohapealt," sõnas Jon Ola Sand. "Praeguseks on süsteemi parendamiseks rohkem põhjuseid kui kunagi varem. Uus süsteem garanteerib, et laul, mis on rahva seas kõige populaarsem, pälvib 12 punkti olenemata, kas ta profižüriidele meeldis," lisas Sand.

"Kõik võistlused ainult võidavad dramaatilisest finišist," sõnas võistluse produtsent Christer Björkman. "See oli ühehäälne otsus meie poolt, me loome telemaagiat."

"Eelnevatel aastatel on juba 20 minutit enne ürituse lõppu teada tegelik võitja ning see ei ole hea televisioon. See formaat süstib loodetavasti uut energiat saate finišisse," sõnas juhtivprodutsent Martin Österdahl.

Eurovision 2016 finaalkontsert toimub Stockholmis laupäeval 14. mail.