„Festivaliga tahame innustada nii meie soome-ugri keelesugulasi kui ka teisi Euroopa väikekeeli kõnelevaid rahvaid julgelt oma keelt näitama, suuremate rahvaste assimileerimispüüdlusi trotsima ning oma keeles oma kultuuri uhkusega edasi kandma,“ ütelb festivali peakorraldaja Maris Andreller.

Peaesinejateks on Curly Strings, Setomaa au ja uhkus Zetod, Urdmurdimaa etnoprojekt Ar-God ning Iberi koor Gruusiast. Kokku näitab festivalil keelt ligi 40 esinejat Eestist ja välismaalt.

Seto Folk on festival, kus elamused sünnivad muusika ja looduse koosmõjust. Põnevad kontserdipaigad (hommiku- ja öökontserdid lodjal, järve ääres, metsalagendikul, talumuuseumi arhailises rehetoas jne) loovad õhkkonna, mis laseb muusikal kuulajaid tõeliselt kõnetada. Seto Folgi põnev matkaprogramm viib külastajad Setomaa metsadesse, kus RMK matkajuhid aitavad üles leida need erilised kohad, mis üksi avastades jääksid leidmata. Peresõbralikud lastealad teevad pisiperega festivali külastamise tõeliselt mugavaks. Laadaplatsil müüvad meistrid kohalikku käsitööd, maitsta saab ehedat seto toitu ja koduõlut ning kogeda tõelist seto külalislahkust.

Suur osa soodushinnaga müügile paisatud Seto Folgi passidest on juba müüdud ning nüüd on Piletilevist saadaval ka päevapiletid hinnaga 10-12 eurot.

REEDENE PÄEV 26.06 algab soome-ugri kultuuripealinnast Obinitsast, kus oma keelt ja kultuuri näitavad keelesugulased soome-ugri maadest. Kultuuripealinna linnapea õnnistusega suundub Seto Folk edasi Värkasse, kus astuvad üles Udmurdi folk-rokkansambel Silent Woo Goore, Virumaa vägevaim viiuldaja Maarja Nuut, kõmrikeelne Walesi-Eesti duo Sild, Aruküla laulumeestepunt Lüü-türr, seto särtsbänd Kiiora ning meestelauluvägi Liinatśuraq. Õhtu lõpetavad rütmid, mis panevad pea ja puusad liikuma ning jalad maapinnale veidraid kujundeid lohistama - Klupp ja DJ Merike Paberits.

Matkasõpru ootab reedel põnev nahkhiireretk, õhtune linnulauluretk, julgematele sobib ekstreemmatk ning ajaloohuvilistele Värska kultuuriretk.

LAUPÄEVAL 27.06 näitavad keelt Curly Strings, Setomaa au ja uhkus Zetod, elektroonilist pärimusmuusikat viljelev Epifolium, lummav loominguline kooslus Naised Köögis, Gruusia meestelauluvägi Iberi koor (GEO), etnoprojekt AR-GOD Udmurdimaalt, Tai tai Liivamaalt ja hiiukandle-luuper Puuluup. Seto Folk toob publiku ette kolkakülapalaganlikud ja risurentsliromantilised suurteosed Ülemakstud Rentslihärrade esituses, traditsioonilised sõnapildid ja tänapäevased helikeeled Meelika Hainsoo ja Kulno Malva poolt, Väikse Hellero vadja lauludega, Ütsiotsõ Lõuna-Eesti lauludega ja Seto Kuningriigi parima lõõtsaduo koosseisus Meel ja Toomas Valk. Õhtu lõpetab Maailmamustrid soome-ugri tantsumuusikaga.

Hommik algab AcroYogaga nii pisikestele kui suurtele ning hommikukohvi ja jututoaga „Minu Setomaa“ ning „Minu Komimaa“.

Matkasõpru ootab laupäeval Laskevälja rattaretk, matk Eesti Kaitseväe ajaloolises Petseri Lõunalaagris, poole-järve üllatusmatk paadi- ja pillimehega, nahkhiireretk, metsamatk kohaliku korilasega, orienteerumisrajad, ekstreemmatk julgetele ning ajalooline Värska matk.

PÜHAPÄEVAL 28.06 näitavad keelt hiiukandlel gruuviv Pekko Käppi (FIN), Anu Taul ja Tarmo Noormaa mulgikeelsete lauludega, särtsakas heatujubänd Angus, lummav loominguline kooslus Naised köögis, Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik ja Ramo Teder võrukeelsete lastelauludega, Värska noored naised vanade seto lauludega - Verska naase’ ning särasilmsed tudengid Udmurdimaalt - Chipchirgan (UDM). Meestelaulus võtavad mõõtu Gruusia, Mordva, Virumaa ja Seto mehed. Õhtu lõpetab legendaarne ansambel Kukerpillid.

Hommik algab AcroYogaga nii pisikestele kui suurtele ning hommikukohvi ja jututoaga „Minu Udmurdimaa“.

Matkasõpru ootab metsamatk kohaliku korilasega, orienteerumisrajad ning ajalooline Värska matk.
Lodi Jõmmu viib muusika Pihkva järvele ning lodjakontsertid ja looduslodja retked ühendavad looduse ja loomingu. Seto Folgile tasub kindlasti tulla koos lastega, sest lastele on festivalil oma lava, setokeelne mängu- ja lauluring, muinasjututuba, matk koos rebase ja jänesega ning mängualad, kus nad saavad täiskasvanud inimestest puhata.

Käsitööõpitoad juhatavad folgilised viltimise, pakutrüki ja vööpunumise maailma. Proovida saab ehetele mustri löömist, seto pitsi heegeldamist, sepiste tagumist, savi voolimist ja kasetohust meisterdamist. Kõik saavad oma panuse anda ka ühise folgivaiba kudumisse.

Programm täieneb jooksvalt. Viimased uudised leiab kodulehelt www.setofolk.ee ja Seto Folgi facebooki lehelt.