Sajandi tagant algav muusikaline rännak jõuab välja kaasaega ning kulmineerub Kristo Matsoni ja Heini Vaikmaa uudisloominguga, mis on pühendatud vabariigi tänavusele sünnipäevale. Heini Vaikmaa "Koidukuma" on kogunud tuntust EV100 tunnusmeloodiana, kontserdil on võimalus esmakordselt kuulda tervikteost.

Kristo Matsoni kooriteos "Pühendused Eestimaale" on komponeeritud Lydia Koidula, Kalju Lepiku ja Hando Runneli sõnadele. Kontserdil kõlav teine uudisteos, Heini Vaikmaa "Kogu rahvale", Ants Lusti tekstile.

“Toome Eesti inimestele lähemale. Kui suudame läbi muusika suurendada inimestes armastust oma isamaa vastu, oleme suure asjaga hakkama saanud,” sõnas kontserdi dirigent ja kunstiline juht Veronika Portsmuth.

"Ma arvan, et paljud loomeinimesed tajuvad selgelt, kui väga on meil ühiselt eestlastena vaja mõista, et meie väike riik siin Euroopa ja Venemaa ristnurgas on ime. Nii selle sündimine kui tänaseks kestma jäämine ei ole midagi iseenesestmõistetavat, see on paljude südamega seda maad armastavate inimeste sihikindel, hulljulge ja kaalutletud tegevuse tulemus," lisas helilooja Kristo Matson.

Kavas on F. Pacius, A. Pärt, H. Eller, U. Sisask, T. Kõrvits, V. Tormis, M. Härma, H, Vaikmaa, K. Matson.

Esinevad kollektiivid: Saksofonikvartett Quattro Quarti; VPKooriakadeemia Kontsertkoor ja solistid (Kristians Krievans - LV); VPKooriakadeemia Kammernaiskoor Miina; Raun Juurikas (süntesaator); Heini Vaikmaa (kitarr ja süntesaator); Piret Aidulo (orel).

Kontserdi videokunstnik on Piibe Piirma ning kontserdi kunstiline juht ja dirigent on Veronika Portsmuth.