Käsmus toimuval Viru Folgil, mis sel aastal pühendatud Eesti riigi juubelile, kõlavad eesti muusika ja sünnipäevatervitused lähinaabritelt. Laupäeval, 11. augustil esitavad Lainela Puhkekülas asuval festivali pealaval toimuval galakontserdil varalahkunud Kanada eestlase Peeter Kopvillemi laule tema muusikutest sõbrad ansamblitest Ultima Thule, Justament ja Jäääär, samuti Vaiko Eplik, Bonzo, bändikaaslased Aarne ja Hillar Tork ning tütred Keila ja Leiki. “Teeme seda kontserti mälestamaks oma kallist sõpra ning pealegi on Peeter loonud minu arvates palju väärt laule, mida pole Eestis just väga tihti esitatud,” kommenteeris kontserdi eestvedaja Riho Sibul.

Laupäeval saab nautida festivali pealaval Läti torupilli — ja trummiansamblit Auli, kus teeb kaasa ka Tallinna Tantsuklubi eestvedaja Leanne Barbo. Oma uue kavaga annab samas kontserdi St. Peterburist pärit särav ja särtsakas naisteansambel Iva Nova, mis folgisõpradele tuttav juba 2014. aastast. Pühapäeval, 12. augustil annab Ingmani metsalaval Soome muusikalise sünnipäevatervituse edasi folk-hop vokaalgrupp Tuuletar.

Festivali programmi lõpetab pühapäeval Eesti-Iiri ühisprojekt EIREESTI, kus ansambel Kukerpillid, õde ja vennad Johansonid ning Krista Citra Joonas musitseerivad koos iirlase Dave Murphyga, et lisaks EV 100-le tähistada ka Eesti-Iiri tihedate kultuurisidemete 30. aastapäeva. “Üllatas, et kohe kui kolmekümne aasta eest Iirimaal jalad maha saime, olime nagu omas kodus. Õhkkond ja inimesed olid niivõrd kodused, justkui oleksime ammusest ajast vanad tuttavad olnud. Nüüd olemegi,” meenutab Kukerpillide raudvara Toomas Kõrvits.

Viru Folk, mida igal aastal külastab ligi 10 000 folgisõpra, on kahekordne Euroopa Festivalide Liidu EFFE kvaliteedimärgise laureaat. Rohkem infot www.virufolk.ee.