Pühapäeva lõuna ajal torkab esimese asjana silma rahvavähesus. Publiku seisukohalt ehk isegi nauditav, kuid vaadates imekaunist vaadet merele, samal ajal, kui Jaagup Kreem sõpradega Viidingu luulele helitausta loob, on lausa kahju, et nii vähesed sellest osa saavad.

Üllatusega mõtlen vaid üheks päevaks tulnuna, kui kahju on tegelikult, et nii vähe ilusaid üritusi suvel pühapäeval toimub - sel on oma võlu, kui päev enne uue töönädala algust festivalilt tulnuna ei pea kodus nukrutsema pühapäeval, vaid saab sellegi mõnusa muusika lainetel veeta ning viimase kontserdi ärakuulanuna kodus mõistlikul ajal unne suikuda, et uut nädalat hoopis mõnusamal noodil alustada.

Tõesti - reedel, mil inimesed alles tööl on, algavad mitmed festivalid, mille tõelised armastajad kõhklemata vabaks võtavad. Kuid pühapäev on meie ürituskultuuris alahinnatud.

Kahjuks on aga seevastu hakanud ossikultuuris ülehindama folke - nii Viru kui Viljandi. Mõlemal üritusel on näha jõukamat keskklassi, kes pole tulnud mitte muusikat ja melu, vaid jooke ja tähelepanu hankima.

Naised, kelle ripsme- ja küünepikkus ületab esineja noodipikkuse ning kelle särav kampsun kiirgab eredamalt kui südasuvine päike, pole aga see, mida Käsmu looduses näha loodad. Kui ehk muidu sedalaadi tegelased märkamata ja hukka mõistmata jääks, ei saa mööda vaadata kahjuks nende naiste ning liibuvas särgis kuldkettidega härrade käitumisest, mis siis, kui neljas džinnipurk värava taga kiirelt kurku veereb, juba hea maitse piire lärmakuse ja labasusega ületab.

Tuleb kurbusega tõdeda: ossid ja nende kaasad on leidnud Viru Folgi. Looduskauni koha Tallinna lähedal, mis ilmselt oligi liiga kauaks puutumatuks neist jäänud.

Õnneks on muigamapanev ämber tasuta kurgiveega selja taga ning paneb mõtlema lõbusatele asjadele, kirevale kaubavalikule ja heale toidule. Päike paistab ning suitsukalalõhn peletab õnneks kõrval hetk tagasi röhitsenud Armani-mehe leha. Ja hinnad pole ka üle mõistuse kallid.

Ikka veel on Viru Folgil tegelikult hea, veidikesest huvitavast publikulisast hoolimata. Kui see on hind, mida tuleb maksta selle kauni festivali jätkumise eest, siis olgu nii.