Raamatus avaldatud lugude diktofoni lugemist alustas Eri Klas 2015. aasta augustis, kui raske haigus tundus taanduvat ning taas oli tahtmist teha tulevikuplaane, seisab raamatu tutvustuses.

""Raamatu pealkirjaks saab "Mälestuste portfell"," teatas ta Läänemaal Herjavas vanade õunapuude all istudes. "See raamat ärgu jutustagu minu elust, vaid minu armastusest elu vastu." Eri Klasi jaoks oli töö raamatuga midagi enamat, kui pelgalt õigete sõnade leidmine ning lauseteks vormimine. See andis jõudu ja lisas lootust taastumiseks. Mälestuste ajel toimus oktoobris reis Kuremäele, mis jäigi talle üheks viimaseks pikemaks sõiduks. Eri Klas uskus, et mida suurem on inimene, seda lihtsamaks ja vahetumaks ta muutub. Ise oli ta selle elav tõestus.

Eri Klas ei jõudnud raamatu ilmumist ära oodata. Kui ta 26. veebruari öösel taeva väravatele koputas, oli Peetrus seekord valmis avama. „Mälestuste portfell“, oma lihtsate, elujaatavate ning inimlike lugudega, toob meieni Eesti kultuuri suurkuju helged mõtted."

Raamatu kujundas Karel Korp, kaanefoto autor on Erkki Ruokonen. Tallinna Filharmoonia poolt on igale raamatule lisatud järjehoidja, mis meenutab Eri Klasi kui Birgitta festivali algatajat ja kunstilist juhti.

112-leheküljelise fotodega illustreeritud raamatu andis välja Eesti Rahvuskultuuri Fond. Väljaandmist toetasid Reet ja Väino Kaldoja, Armin Karu ning Telia Eesti AS. "Mälestuste portfelli" müügist laekuv tulu suunatakse 1998. aastal Eri Klasi poolt Rahvuskultuuri Fondi juurde asutatud nimelisse allfondi, mille eesmärgiks on toetada muusikaelu arengut Eestis.