Teguderohke ja unustamatu lõikuspeo Rapla maakonnas Kuimetsa kandis tegid teiste seas kaasa stilist ja moemees Zenja Fokin, telesaate “Parim pagar” 2019 võitja Sandra Daškova, laulja Grete Paia ja tema video- ja filmikunstnikust kallim Alari Teede, laulja Anette Maria Rennit, ning toidublogija Silja Luide.

Päevaseid tegevusi jagus seinast seina. Tooteid tutvustati ja lõunat pakuti kuldse odrapõllu ääres, millele järgnes põllumehelik fotosessioon tippfotograaf Jarek Jõeperaga.

Maalilisel rabamatkal õpiti lähemalt nägema looduse võlusid. Jalutuskäigul korjatud ürtidest sai iga külaline valmistada metsa püstitatud töötoas oma vodka-infusioni, mis jäeti mõneks ajaks valmimist ootama.

Samal ajal pakkus metsaveerel kokteile Koskenkorva brändi saadik Soomest - Mikael Karttunen. Mikael on Soomes tunnustatud kokteilisegaja. Kui peaks pöörduma sealse baarmenide kogukonna poole küsimusega, keda nad soovitavad küsimustes jookide või baarmenide kohta, oleks Mikael tõenäoliselt nimi, mis tuleks kõigi suust.

Õhtune kava viis Ööbiku Gastronoomiatalusse, kus peremees Ants Uustalu hea ja paremaga kostitas. Mikael Karttunen selgitas õhtusöögi käigus Koskenkorva brändi lugu ja viis külalised rännakule läbi erinevate Koskenkorva maitsete. Lõkke ääres võttis rütmid üles muusik Jorma Puusaag ning meeleolukalt rännakult saabuti linna tagasi alles südaöö paiku.

Koskenkorva Vodka on rahvusvaheliselt tunnustatud ja auhinnatud viin, mida valmistatakse Koskenkorva külas alates aastast 1953. Koskenkorva Vodka tootmise juures on oluliseks märksõnaks jätkusuutlikkus. Koskenkorva piiritusetehase ringmajanduse ja taaskasutuse määr on 99,9%, mis tähendab, et tehas töötab peaaegu jäätmevabalt. Tänu sellele pälvis Koskenkorva piiritusetehase omanik, Altia Corporation, 2018. aasta lõpus konkursil Drinks Business Green Awards tiitli Green Company of the Year.

Koskenkorva tehases aasta jooksul kasutatavast 200 000 tonnist odrast ei lähe mitte midagi raisku. Umbes veerand odrast kasutatakse piirituse tootmiseks, kolmandik läheb kasutusse loomasöödana ning 36% kasutatakse tärklise tootmisel näiteks pakenditööstusele. Odraaganad kasutatakse biokütusena ära Altia jõujaamas, mille toodetud auru kasutatakse destilleerimiseks ning energiatootmises tekkinud tuhka kasutatakse väetisena.

Tänu taastuvenergiale on Koskenkorva piiritusetehase CO2 heitekogused vähenenud poole võrra. Ettevõte on samuti võtnud südameasjaks Läänemere ja teiste veekogude kaitsmise, propageerides jätkusuutlikku põllumajandust.

Lisaks kõrgekvaliteedilisele Soome odrale on Koskenkorva Vodka teiseks põhiliseks koostisosaks puhas vesi. Altia Rajamäki villimistehases kasutatakse puhast filtreerimata põhjavett, mis täidab kõik kvaliteedinõuded ilma igasuguse keemilise või mehhaanilise töötluseta. Puurimispiirkondade maa kuulub Altiale ning põhjavee kaitsmiseks on nendel aladel piiratud ehitustegevus ning seal luuakse kaitsealasid.