„Ja korraga see juhtuski. Pärdi Keskus, maailmakoristus, linnaväljakud, juubelifilmid, luulepidu, Sittow, Lõngus, Mägi jõudsid lõpuks Rooma, Washingtoni, Berliini ja Pariisi. Rändas Laste Vabariik, rajati tammikuid, trükiti sadu raamatuid, lastele osteti tuhandeid pille, vallutati mäetippe. Oli alanud maailma suurim eestlaste festival!“ rääkis Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa juubelipidustused lõpetanud tänuõhtul „Rahuga edasi, Eesti!“ peetud kõnes.

Kokku toimus EV100 raames kolme aasta jooksul üle 3000 sündmuse ja Eesti inimesed tegid oma kogukondadele ligi 1500 kingitust. Juubelipidustuste välisprogramm jõudis ligi poole tuhande sündmusega ka 35 välisriiki, mis tegi sellest Jaanus Rohumaa sõnul Eesti ajaloo suurima kultuuriekspordiprogrammi.

Jaanus Rohumaa rõhutas eile õhtul Eesti Rahva Muuseumis peetud lõpukõnes, et Eesti Vabariik 100 oli kõigi Eesti inimeste pidu. „See oli kõigi pidu, kõigi rahvuste, vanuste, sugude ja hoiakute jaoks! EV100 igas külas! Igas maailma nurgas! Kõik olid oodatud. Kõik olid kutsutud. Kõik olid kohal,“ kõneles Rohumaa. „Aitäh, Eesti rahvas! Sa tegid vägeva juubelipeo. Mõni ehk mõtles, et mida põrgut, riik võiks ka mulle lõpuks mõne kingituse teha, aga siis mõistsid, et riik – see oledki ju sina. Me teemegi kõike endale, lastele, tulevikule ... .“

Loe kõnet täismahus EV100 kodulehelt.