Üks ajastukontsertide lavastajatest Anu Lamp ütleb, et laulupidude lukku süvenedes sai selgeks, et laulupeo tunnussõna on 'ometi'. „Nagu ka Eesti riigi. Nagu ka eesti rahva. Kõige kiuste, ikkagi, siiski, kõigest hoolimata, vaatamata sellele, et I laulupeo korraldamiseks saadi ametlik luba alles 20. veebruaril 1869, et kogumikule „Eestirahva 50-aastase Jubelipiddo-Laulud” andis Liivimaa konsistoorium lõpliku trükiloa alles 20. aprillil ja Tartu tsensor kinnitas selle 5. mail, ja kui juurde arvata veel trükkimise ja laialisaatmise aeg, siis ei saadud noote tervikuna kasutada rohkem kui kuus nädalat, et Jakobson oli astunud laulupeoga opositsiooni ja tegi korraldajaile etteheiteid, et ometi.”

Teine lavastustiimi liige Riina Roose lisab, et kuigi 150 aasta jooksul on laulupidude tegijad vaevalt kolmandiku ajast saanud ise vabalt otsustada, mida laulda, ometi on ka kõige kitsamates ja ahistavates oludes loodud ja lauldud väärt koorimuusikat. „Ajastukontserdid ongi kummardus loojatele ja loodule, eesti muusika rikkalikule varamule,” ütleb Roose. „Ühtlasi on kava ülesehituses järgitud põhimõtet, et kooruks välja ajaline rida, millal ühe või teise autori looming esimest korda laulupeo kavva võeti. Selles peegeldub omamoodi eesti kultuurilugu.”

Tartu laulupeo ajastukontsert „1869”, mis räägib laulupeo sünnist kuni 1918. aastani, algab kell 16.00 Tartu laulupeomuuseumi õuel. Vahetekste loeb näitleja Priit Strandberg ning kaastegev on Väägvere pasunakoor.

Kooridest astuvad esimesel kontserdil üles EMÜ meeskoor Gaudeamus (dirigent Lauri Breede), Haaslava meeskoor (dirigent Kalev Lindal), Tartu akadeemiline meeskoor (dirigent Kuno Kerge), Nõo kiriku meesansambel (dirigent Margus Liiv), Tartu üliõpilassegakoor (dirigent Küllike Joosing) ja Tartu Maarja kirikukoor (dirigent Lilyan Kaiv).

Ajastukontsert „1919”, mille sisuks on aastad 1919–1968, algab kell 18.00 Raadi lennuangaaris. Vahetekste loeb näitleja ja lavastaja Anu Lamp ning kaastegevad on bariton Taavi Tampuu ja kontsertmeister Jorma Toots.

Kooridest laulavad teisel kontserdil kammerkoor HELÜ (dirigendid Küllike Joosing ja Ulla Simone Möldre), Tartu ülikooli kammerkoor (dirigent Triin Koch), Haaslava meeskoor (dirigent Kalev Lindal), Nõo kiriku meesansambel (dirigent Margus Liiv), Tartu akadeemiline meeskoor (dirigent Kuno Kerge), Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor (dirigent Triin Koch), Tartu ülikooli akadeemilise naiskoori Tallinna vilistlaskoor (dirigent Triin Koch), naiskoor Emajõe Laulikud (dirigendid Vilve Maide ja Meelis Kesperi), neidudekoor Kurekell (dirigendid Vilve Maide, Imbi Goldman ja Tiia Puhvel) ning Tartu poistekoor (dirigendid Annelii Traks ja Sander Tamm).

Ajastukontsert „1969”, mis räägib ja laulab aastatest 1969–2018, algab Tartu ülikooli staadionil kell 20.00. Vahetekste loeb näitleja Maria Annus. Kaastegev on ansambel Estraadiraadio, juhendaja Tanel Aavakivi.

50 aasta tagust aega aitavad koorilauluga meenutada Tartu Hansa kooli mudilaskoor (dirigent Sille Tiks), Tartu kesklinna kooli mudilaskoor (dirigent Roosi Rõõmusaare), neidudekoorid Maarjalill ja Kurekell (dirigendid Vilve Maide, Imbi Goldman ja Tiia Puhvel), Tartu katoliku hariduskeskuse lastekoor (dirigent Seidi Mutso), Nõo kiriku meesansambel (dirigent Margus Liiv), Haaslava meeskoor (dirigent Kalev Lindal), TMS Türnpu meeskoor (dirigendid Ene ja Tõnu Kangron), EMÜ meeskoor Gaudeamus (dirigent Lauri Breede), Eesti rahvusraamatukogu naiskoor (dirigendid Anneli Surva ja Oliver Povel-Puusepp), Tartu ülikooli akadeemiline naiskoor (dirigent Triin Koch), Tartu ülikooli akadeemilise naiskoori vilistlaskoor (dirigent Ülle Sakarias), Tartu ülikooli akadeemilise naiskoori Tallinna vilistlaskoor (dirigent Triin Koch), Lähte naiskoor (dirigent Mall Türk), Tartu naiskoor Domina (dirigent Anneli Koppel), naiskoor Cantare (dirigent Imbi Goldman), korp! Indla naiskoor (dirigent Elo Vimm), naiskoor Emajõe Laulikud (dirigendid Vilve Maide ja Meelis Kesperi), Tarmeko kammerkoor (dirigent Laine Randjärv), kammerkoor SoLeMiJo (dirigendid Nele Valdru ja Ruth Kuhi), akadeemiliste organisatsioonide segakoor Causa Amoris (dirigendid Lembi-Liis Ebre ja Elo Vimm), Tartu Hansa segakoor (dirigent Eva Kams), Kammerkoor A. Le Coq (dirigendid Ragne Lind ja Jana Käär), Ülenurme segakoor (dirigent Elo Vimm), Biomeedikumi segakoor (dirigent Liisa Rahusoo), EMÜ kammerkoor Camerata Universitatis (dirigent Seidi Mutso), segakoor Kaleva (dirigent Tiina Savisaar), Tartu ülikooli kammerkoor (dirigent Triin Koch), laulukoor Tarbatu (dirigent Lauri Breede) ning Hugo Treffneri gümnaasiumi segakoor Anima (dirigent Ülle Keerberg).

Ajastukontserdid sünnivad koostöös Tartu laulupeo peadirigendi Triin Kochi, lavastajate Anu Lambi, Karl Laumetsa ja Riina Roose ning sadade koorilauljate, dirigentide, solistide, saateansambli ja kontsertmeistritega. Lavastuskunstnikud on Martin Mikson ja Anna-Liisa Pärt.

Kontserdid on tasuta.

Jaga
Kommentaarid