„„Ööpiltnike“ juured on aastas 2011, mil kirjutasin ja lavastasin Tõstamaal oma esimese näidendi „Pruutide kool“. Juba paar suve hiljem mõtlesin lavastuse järje peale, kuid mitte tegelasi pidi, vaid kanoonilise loona tütarlastekooli suletud keskkonnast, kuhu satuvad ootamatult kaks meest,“ ütles autor ja lavastaja Gerda Kordemets.

Näidendi läbivaks jooneks on täiskasvanuks saamine ehk klassikaline coming-of-age lugu, mida kannab lavastuses edasi koolineiu Ellen. Südames hea, samas surmapõlgavalt seiklushimulise ja julge tüdruku ning koolijuhataja preili Alu tegutsemise tulemusena tabataksegi kooli sattunud kaks petist.

Kabareenumbritega vürtsitatud lavastuse õhustikku on mõjutanud 1930ndate olustik, kerglaste muusikafilmide esteetika ning kadunud sugupõlvele järgnenud põlvkonnale iseloomulik naivism. Mitmetasandilise kelmiloo kujunemise teebki võimalikuks lavastuse teine plaan – inimeste kalduvus soovnägemisele, mis on võimas relv nii kelmide kui ka poliitikute arsenalis.

Ellenit kehastavad kordamisi noored näitlejatarid Iris Viru ja Laura Aurora Vahtra (Tartu Waldorfgümnaasium) ning koolitüdrukute rollides näeb Tartu Waldorfgümnaasiumi gümnasiste. Koolipreilisid kehastavad Kersti Tombak ja Piret Simson.

Eesti esimest pornofotograafi, libeda iseloomuga heatujulist ning kooliõpilasi likööri ja šokolaadiga modellideks meelitanud Ned de Baggot ehk Eduard von Baggehufwudt nooremat kehastab lavastuses Kristjan Lüüs. Riivatute juttude autori Kiwilombi Intsu ehk Hendrik Saare rollis on Ott Sepp.

Ehkki nende kahe mehe puhul on tegemist ajalooliste isikutega, kes andsid 1930ndatel üheskoos välja ka ajakirja Nauding, on kelmiloo süžee autori fantaseering ning dramaturgia huvides esineb ka ajaloolisi ebatäpsusi.

„Ööpiltnikud“ esietendub 12. aprillil kl 19 ERMi teatrisaalis (B-sissepääs), lavastust mängitakse veel seitsmel korral aprillis ja mais. Lavastus on alla 14-aastastele mittesoovitatav. Täpsem info ERMi kodulehel: www.erm.ee/et/events/esietendus-88piltnikud