Kultuurikriitik Meelis Oidsalu ütles täna hommikul Vikkerraadio päevakommentaaris, et kümne päeva eest meedias teatrit kritiseerinud Henrik Kalmet sunniti Tallinna Linnateatrist lahkuma. Tallinna Linnateatri turundusjuht Margus Küppar kinnitas Publikule, et teater on Kalmeti lahkumisavalduse saanud.

"Kõigepealt tahan ma öelda lihtsalt, et mul on väga kahju, et see asi üldse nii kaugele on läinud ja vastab tõele, et ma andsin lahkumisavalduse," lausus Linnateatriga 5 aastat kestnud töösuhte lõpetanud Kalmet "Aktuaalse Kaamera" kultuuriuudistele.

Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen lisas, et ka temal kahju, et see asi nii kaugele on läinud ja teater on rahuldanud Henriku lahkumisavalduse. Kuigi Oidsalu sõnul sunniti näitlejat lahkuma, siis Kalmet lükkas oma avalduses sellise jutu ümber: "Kedagi ei ole sunnitud selleks, see on minu isiklik otsus olnud ja see ei tähenda, et minu koostöö Linnateatriga siin kohal lõppeks."

Alates 2012. aastast Tallinna Linnateatri truppi kuulnud Kalmet oli viimastel aastatel olnud teatri üks hõivatumaid näitlejaid. Käesoleval hooajal tegi mees kaasa kokku seitsmes lavastuses; temast rohkem jõuavad lavale vaid Maiken Schmidt, Indrek Ojari ja Kaspar Velberg. Kalmetil on rollid hetkel teatri repertuaari kuuluvates lavastustes „Macbeth“ (peaosa), „Suveöö unenägu“, „Hiirtest ja inimestest“, „Inimesed, kohad ja asjad“, „Krabat“, „Lantimiskunstnikud“ ja „Melujanu“ ning Nüganeni sõnul jätkab Kalmet neis rollides hooaja lõpuni.

Kümme päeva tagasi põhjustas Henrik Kalmet Eesti teatriringkondades tulise diskussiooni, kui lahvatas Postimehele antud intervjuus, et Tallinna Linnateater jõudnud staadiumisse, kus oleks õige vaadata peeglisse. "Mina ei ütle Elmole "nägemist" või et ta ei võiks lavastada, kuid kui maailm on muutunud, siis tuleb selle järgi ka reageerida," sõnas nätileja.

Kalmet oli sama mõtet väljendanud ka varem. Möödunud aasta märtsis ütles näitleja Ringvaate saates Marko Reikopile, et Linnateatri suurimaks probleemiks võib saada see, et kiituste peale muututakse laisaks. "Võib juhtuda, et mingil hetkel on imidž tugevam kui sisu, mis tegelikult olemas on."