26.–27. aprillil saab Narvas toimuval konverentsil “TEATRIKUS & TechArt” kohtuda etenduskunstide ekspertidega Eestist, Venemaalt, Saksamaalt, Taanist ja USA-st. Oma ala tipptegijad räägivad sellest, kuidas kasutades erinevaid uusi tehnoloogiaid ja lahendusi, korraldada enneolematuid vaatemänge ning üritusi.

„Tänapäevane teater on midagi enamat kui sõnakunst või lavaline liikumine. Moodsad etenduskunstid on interdistsiplinaarsed, nõudes tegijatelt kontseptuaalset mõtlemist ja ühiskondlikku närvi. Samuti on publiku nõudmised järjest suuremad, mistõttu peavad esinejad otsima ja pakkuma uusi ning põnevaid lahendusi, oskama kasutada heli-, valgus- ja teisi tehnoloogiaid ning suutma oma loomingut soovitatavalt kasumlikult müüa. Tahame Eesti esinejatele pakkuda võimalust olla kursis valdkonna kõige uuemate trendidega ja toome eksperdid neile koju kätte,” selgitas projektijuht Alexander Kuchmezov koolitusprogrammi tagamaid.

Konverentsi TEATRIKUS peamine eesmärk on tuua kokku loovgrupid ja -isikud, kes katsetaksid kogenud mentorite toel uusi formaate ja tehnoloogiaid, looksid veelgi kaasahaaravamaid ja jätkusuutlikke teatri-, muusika-, foto- ning kunstietendusi ning tõstaksid loomemajanduses tegutsevate truppide konkurentsivõimet. “Kõik see aitab rikastada Eesti kultuurielu moodsate etenduskunstide formaatidega,” lisas Kuchmezov.

Nii 26.–27. aprillil toimuval avaüritusel kui ka mais-juunis toimuvates meistriklassides räägivad etenduskunstide valdkonna eksperdid Eestist ja välismaalt uue tehnoloogia võimalustest tänapäeva teatris ning jagavad oma kogemusi turunduse valdkonnas. Näiteks esinevad avakonverentsil teiste seas nüüdisteatri vallas ühe olulisema trupi Rimini Protokoll dramaturg Imanuel Schipper Saksamaalt; lavastaja ja dramaturg Juri Muravitski, kes on festivali Edinburgh Finge ja Kuldse Maski laureaat; visuaal- ja nukuteatri Sew Flunk Fury Wit kunstiline juht Svend E Kristensen Taanist; teatri- ja mängumaja Piip & Tuut eestvedajad, ning ka Kinoteatri palgaline teatrivaataja Alissija-Elisabet Jevtjukova.

“Kunst läheb alati inimeste juurde, kaasab neid, teeb avaldusi ja loob trende. Tänapäevased formaadid ja tehnoloogiad viivad etendused ka loodusesse, linnaruumi ja tööstusaladele. Narva black-box on kui plastiline ja digitaalne ruum, mida saab katsetada kõige julgemate loovideede elluviimiseks. Väga loodame, et nii avakonverents kui ka praktilised töötoad loovad uusi truppe ning muudavad meie loomemajandusareeni dünaamilisemaks ja atraktiivsemaks,” rääkis Narva loomeinkubaatori OBJEKT kaasasutaja Jana Pavlenkova.

Konverentsi kavaga saab tutvuda SIIN.

Koolitusprogrammi oodatakse osalema erinevaid teatri-, tantsu-, tsirkusetruppe ning teiste etenduskunstide loovgruppe ja seda sõltumata tegevuskohast või sellest, kas tegu on professionaalide, alles õppivate artistide või harrastustruppidega. Osalejad loovad programmi käigus etenduse või performance’i, mida näidatakse kokkuvõtval üritusel Festikus, mis toimub Narvas tänavu juunikuus. Etendusi aitavad ette valmistada tunnustatud ja kogenud lavastajad, näitlejad, helikunstnikud, valguskunstnikud, produtsendid, teatrijuhid ning turundajad.

Koolitusprogrammis osalejaks saab registreeruda SIIN.

Jaga
Kommentaarid